Opruimen van olie vergiftigde de Golf 52 keer meer

Het product dat tijdens de olieramp met de Deep Water Horizon in de Golf van Mexico werd gebruikt, maakte alles nog erger. Volgens nieuw onderzoek zijn de chemicaliën die de olie afbreken bedreigend voor het ecosysteem.

De 4,9 miljoen vaten olie die in 2010 vrijkwamen in de Golf van Mexico door de ramp met de Deep Water Horizon ontketenden een ecologische ramp. De miljoenen liters van het middel dat gebruikt werd om de boel weer schoon te maken, blijken alles nog erger gemaakt te hebben. 

Onderzoek van het Technologisch Instituut van Georgia en de Universiteit van Aguascalientes in Mexico toonde aan dat de mix van olie en het gebruikte dispergeermiddel de toxiciteit van het zeewater tot 52 keer verhoogde.

Hun bevindingen worden gepubliceerd in het volgende nummer van het tijdschrift Environmental Pollution.

Olie natuurlijk verspreiden?

In toxiciteitstesten in het laboratorium werd gemorste olie uit de Deep Water Horizon gemengd met Corexit, het olie-oplossend middel dat gebruikt werd na de ramp in de Golf. Het middel doet de olie opsplitsen in kleinere deeltjes zodat de natuur die sneller kan afbreken.

Uit de tests van de onderzoekers bleek echter dat dit mengsel 52 keer meer toxisch is dan de olie alleen. Hun bevindingen waren dat raderdieren, kleine meercellige organismen die vaak worden gebruikt in tests om de giftigheid van zeewater te beoordelen, massaal stierven. De kans dat hun eitjes nog uitkwamen werd tot de helft gereduceerd. Vooral dit laatste is erg want de jonge raderdiertjes staan tijdens het voorjaar op het menu van garnalen, krabben en jonge vissen.

De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun studie andere wetenschappers zal aanmoedigen om het gebruik van olie- en dispergeermiddelen op de mariene voedselketens te onderzoeken en tot een beter beheer van olierampen te komen.

“We moeten nog bepalen of het voordeel van het sneller afbreken van de olie wel genoeg weegt ten opzichte van de toename van de toxiciteit. Misschien moeten we de olie zich op natuurlijke wijze laten verspreiden”, zegt mede-auteur Terry Snell. “Het zal langer duren maar wel veel minder toxisch zijn voor de mariene ecosystemen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.