Peruaanse fiscus geeft mijnen monsterkorting

Het Peruaanse mijnbedrijf Antamina maakt steeds meer winst maar moet dit jaar bijna 270 miljoen dollar minder belastingen betalen. Het is een van de elf mijnbedrijven die door de regering beloond worden voor nieuwe investeringen. Experts hebben heel wat kritiek op het privilege.
De regering van Alan García kon zich vinden in het investeringsplan van 900 miljoen dollar dat Antamina voorlegde. Daardoor moet het mijnbedrijf een pak minder belastingen betalen. Het bedrijf sloot in 1998, ten tijde van Alberto Fujimori, een contract voor fiscale stabiliteit met de overheid.

De fiscale stimulus houdt in dat tot 80 procent van de geherinvesteerde winst wordt vrijgesteld van belastingen.

Fujimori voerde de stabiliteitscontracten in op een moment dat het land door hyperinflatie en terrorisme geteisterd werd. Tijdens zijn regime werden er meer dan twintig afgesloten. Sommige zijn al vervallen, elf zijn nog van kracht. Ze leveren voordeel op voor projecten van de tien belangrijkste mijnbedrijven in Peru.

Alarmbel



Econoom Humberto Campodónico trok in zijn wekelijkse column in de krant La República aan de alarmbel. Volgens hem heeft de regeling Altamina al meer dan 6 miljard dollar voordeel opgeleverd van 2006 tot 2009.

Sinds 2004, toen de prijzen voor mineralen de hoogte inschoten op de internationale markten, zijn de winsten voor de Peruaanse mijnbedrijven flink gegroeid. Volgens de gespecialiseerde publicatie Peru Top Publications maakte Antamina 836,9 miljoen dollar winst in 2005. Twee jaar later was dat al verdubbeld, naar 1,6 miljard dollar.

“Deze fiscale stimuli zou men niet meer mogen toepassen want Peru is stabiel geworden en de winsten van de mijnsector zijn omhoog gegaan”, zegt Campodónico aan IPS. “De regering zou opnieuw moeten onderhandelen met de bedrijven.”

Vast



“Met deze contracten zit het land bij wet vast aan deze bedrijven”, zegt Campodónico. Hij verwijst naar artikel 62 van de grondwet, dat bepaalt dat contracten slechts veranderd kunnen worden met het akkoord van beide partijen. “Dit gebeurt in geen enkel ander land van Latijns-Amerika. Het tast onze soevereiniteit aan”, zegt de econoom.

Antamina heeft zijn initiële investering van 2 miljard dollar ruimschoots terugverdiend, aldus Campodónico. Dat gebeurde volgens hem al in de eerste drie jaar, terwijl de aanvankelijke doelstelling tien tot vijftien jaar was.

Gonzalo Quijandría, woordvoerder van Antamina, erkent dat de mijnen met een stabiliteitscontract zich in “een geprivilegieerde situatie” bevinden “maar het gaat om een legaal voordeel.” Quijandría ontkent dat de situatie vandaag stabiel is voor de Peruaanse bedrijven: de sociale conflicten in de mijnzones maken het nog steeds moeilijk om investeerders te vinden, zegt hij.

Quijandría zegt ook dat de fiscale vrijstelling voordelig is voor iedereen, aangezien de financiële compensatie die de regio Ancash krijgt voor de mijnexploitatie in zijn gebied, vanaf 2014 zal verdrievoudigen.

Antamina werd in 1996 opgericht door een consortium van het Australische BHP Billinton, het Zwisterse Xstrata, het Canadese Teck Cominco en het Japanse Mitsubishi. Het bedrijf ontgint zink, koper, zilver en molybdeen in Ancash, een regio in de Andes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.