Topmuzikanten zingen voor een schonere wereld

In zeven continenten beklimmen meer dan 150 topmuzikanten vandaag het podium voor een schonere wereld. Dat zal individuen, bedrijven en overheden aanzetten tot actie om het klimaatprobleem op te lossen, belooft de website van Live Earth. Geloven muzikanten in hun politieke kracht en hebben ze genoeg kennis van zaken om de rest van de mensheid een geweten te schoppen?
  • liveearth.org Het initiatief komt onder andere van Al Gore liveearth.org
We kennen het fenomeen sinds oktober 2006 (0110) ook in Vlaanderen: het festivalpodium dat muteert tot politieke tribune en zangers die zich ontpoppen tot als politieke woordvoerders.
Op 7 juli wordt een nieuwe internationale standaard gezet met Live Earth. Meer dan twee miljard mensen nemen op een of andere manier deel aan de grootste rockmanifestatie van de geschiedenis. Het initiatief komt onder andere van Al Gore, die het model van Live Aid en Live 8 wil gebruiken om aandacht te vragen voor de aarde en haar klimaatprobleem.

Planetaire aanpak


De Live Earth concerten vinden plaats in Londen, New York, Johannesburg, Tokio, Hamburg, Sidney, Rio de Janeiro en Sjanghai. Een planetair probleem vraagt om een planetaire aanpak, zoveel is duidelijk.
Niet iedereen is er echter van overtuigd dat concerten zullen helpen om het groeiende probleem op te lossen. Het is ook de vraag of de mensheid zijn stem per se moet verheffen via de stembanden van rockgoden. En hebben die beroemde zangers eigenlijk wel een brede en onderbouwde mening, zodat ze met recht en rede de rol kunnen opeisen die in vroeger tijden door schrijvende en lezende intellectuelen vervuld werd?

MO* vroeg het aan drie artiesten die deze zomer gewoon op Belgische festivalpodia verschijnen: Johnny Clegg, Rachid Taha en Philippe Cohen-Solal van Gotan Project:
- Johnny Clegg: ‘Iedereen moet zijn stem verheffen’
- Rachid Taha: ‘Podium gebruiken voor een inhoudelijk debat’
- Gotan Project: 'Als muzikant absorbeer je de omgeving


Rechtstreeks kijken:
- JIM zendt het evenement rechtstreeks uit van zaterdagochtend 10 uur tot zondagochtend 8 uur.
- Ook Nederland 3 brengt regelmatig verslag uit van de concerten.
- Op MSN kan je rechtstreeks de concerten via streaming volgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.