Dossier Syriëstrijders

De Syriëstrijders hebben in minder dan geen tijd een bijna mythische status verworven. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet trok naar Jordanië om te bekijken hoe de Jordaanse overheid omgaat met terugkerende Syriëstrijders. Pieter Stockmans en Montasser AlDe’emeh deden het haar na en gingen voor MO* naar de bakermat van de internationale jihad: Zarqa en Russeifah. 

In dit MO*dossier leer je alle protagonisten kennen: jihadisten en ideologen van Jabhat Al-Nusra en ISIS, strijdlustige Palestijnse jongeren, de Jordaanse inlichtingendienst, leden van opstandige Jordaanse stammen, Belgische moslimmeisjes die overwegen met een strijder in Syrië te huwen… Meer kennis over de drijfveren, het levensverhaal en de ideologie van Syriëstrijders in een strategisch land als Jordanië helpt om de slappe koord tussen repressie en preventie te bewandelen. © Xander Stockmans

di 17/06
Xander Stockmans
Iedereen heeft tegenwoordig een mening over salafisten, jihadisten en kalifaatstrijders. Maar weten we wel waarover we spreken? En zijn we ons bewust van de maatschappelijke impact van ons spreken en zwijgen? Pieter Stockmans en Montasser AlDe’emeh zetten de zaken voor u op een overzichtelijk rijtje.
di 17/06
gf
Net nu de wereld opgeschrikt wordt door de militaire slagkracht van ISIS in Irak, laat Jordanië de “Peetvader van de jihad”, Abu Muhammad al-Maqdisi, vrij uit de Jordaanse gevangenis waar hij een vijf jaar lange straf uitgezeten heeft. Onmiddellijk ontmoette hij Dr. Munif Samara, waarmee MO* vorige week nog een exclusief gesprek publiceerde. Al-Maqdisi is de grootste nog levende jihad-ideoloog. Hij heeft een immense invloed gehad op de hedendaagse jihadbeweging en op de hele islamitische wereld.
zo 15/06
© Xander Stockmans
Uittredend minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet trok in februari naar Jordanië om te bestuderen hoe dat land omgaat met teruggekeerde Syriëstrijders. Pieter Stockmans en Montasser AlDe’emeh reisden haar achterna en leggen de valkuilen in het Jordaanse en Belgische beleid bloot: hoe repressie en preventie de reële dreiging voor onze staatsveiligheid beïnvloeden.
vr 13/06
CC Ken
Elke samenleving kent zijn eigen dynamieken van radicalisering. In België zorgt onder andere het hoofddoekenverbod ervoor dat ook moslimmeisjes zich afgesloten voelen van de rest van de samenleving. Twee zulke meisjes werden op 15 mei op de luchthaven van Zaventem gearresteerd. Ze waren onderweg naar Syrië. Montasser AlDe’emeh en Pieter Stockmans reconstrueerden hun verhaal en dat van andere moslimmeisjes. Overal blijkt een diepgeworteld gevoel van ontheemding. 
do 12/06
© RV
Hij was decaan aan de Applied Science University in de Jordaanse hoofdstad Amman. Zijn zonen waren ingenieurs en juristen. Ze lieten alles achter en gaven hun leven aan de jihad in Syrië. Twee zonen vechten bij Jabhat al-Nusra, een derde is omgekomen. Dr. Muhammad Abu Irhayyim zelf onderhoudt de drie gezinnen van zijn zonen en geeft lezingen op martelaarsfeesten van gesneuvelde jihadstrijders. 
wo 11/06
© Xander Stockmans
Bij de stammen van Jordanië – steunpilaar van de monarchie – groeit een sociaaleconomische protestbeweging. Ook de religieuze jihadideologie verspreidt zich onder de stammen, als een zuur dat de poten van de troon verder erodeert. Stel je voor dat beide protestbewegingen de handen in elkaar slaan. Dan heb je een explosief recept, de grootste bedreiging voor de stabiliteit van het koninkrijk en de hele regio. Montasser AlDe’emeh en Pieter Stockmans konden in Zarqa en Amman de vinger leggen op deze onzichtbare ontwikkeling.
ma 09/06
© Xander Stockmans
Naar schatting 1200 Jordaniërs vechten bij Jabhat al-Nusra, de militie van al-Qaeda in Syrië. De kans is groot dat ze via Dr. Munif Samara passeerden, de liaison tussen de salafi-jihadi-beweging in Jordanië en Jabhat al-Nusra in Syrië. Pieter Stockmans en Montasser AlDe’emeh hadden verschillende lange, persoonlijke gesprekken met Samara in zijn dokterspraktijk in Zarqa. Een exclusieve kijk achter de schermen bij al-Qaeda in Jordanië en Syrië.
vr 06/06
© Xander Stockmans
De Syriëstrijders hebben op minder dan geen tijd een mythische status verworven, ten kwade of ten goede. Minister Milquet organiseerde er onlangs een internationale ontmoeting over en nodigde ook haar collega uit Jordanië uit. Palestijnse Jordaniërs spelen immers een belangrijke rol spelen in dat verhaal, niet alleen als strijders maar ook als leveranciers van ideologie en historische argumenten. Pieter Stockmans en Montasser AlDe’emeh trokken voor MO* naar het Jordaanse Zarqa en Russeifah, bakermat van de internationale jihad.
vr 06/06
Wat is de reële dreiging die uitgaat van terugkerende Syriëstrijders? Hoe kan en moet een overheid daarmee omgaan om haar bevolking te beschermen? De roep om het leger in te zetten tegen terrorisme is volkomen van de pot gerukt en zelfs contraproductief, maar wat is dan wel effectief? Uit de motivatie, de ideologie en de achtergrond van de Syriëstrijders kunnen we veel leren en een aanpak ontwikkelen die vruchten zou kunnen afwerpen.