Dossier Wie is er bang van het wahabisme?

Als we de media en sommige politici mogen geloven, worden we straks platgewalst door het salafisme. Onder invloed van Saoedi-Arabië zou deze ultraorthodoxe stroming zich in alle stilte in ons land nestelen. So far so good, ieder zijn geloof, toch?

Maar het wahabisme, zoals het salafisme van de Saoedische school ook wordt genoemd, is volgens sommigen ook een voorbode van de radicalisering van onze moslimjongeren. Is dat zo? Wat weten we eigenlijk over het wahabisme en moeten we bang zijn voor de “wahabisering” van de Belgische islam?

vr 21/08
Muhammad Ghouri (CC BY 2.0)
Wat weten we eigenlijk over het wahabisme en moeten we bang zijn voor de “wahabisering” van de Belgische islam? Twee boeken, een Nederlandstalig en een Engelstalig, zetten het gangbare publieke discours over wahabisme en salafisme in perspectief.
vr 14/08
© Jan Smets
Voor zover de overheid daar zicht op heeft, zijn vanuit Mechelen nog geen Syriëstrijders vertrokken. De stad heeft dan ook zijn eigen visie inzake het omgaan met salafisme. Niet dat burgemeester Bart Somers en Aboe Abdillaah samen op de thee gaan maar ze vinden elkaar wel in de lokale strijd tegen extremisme.
do 12/03
James M Thorne CC BY-NC-ND 2.0
Het geweld gepleegd door zelfverklaarde jihadi’s roept de vraag op wat andere moslims hiervan vinden. De meeste experts zijn het erover eens dat het wahabisme de grote boosdoener is. Hoe komt het dat Belgische moslims hun gading vinden in deze Saoedische strekking? Voor de andere stem van de Europese islam ging MO* te rade bij islamoloog Rachid Benzine en Coskun Beyazgülde, directeur van de Turkse islamitische stichting
wo 11/03
Hani Amir (CC BY-NC-ND 2.0)
In 2012 stelde Alain Winants, de voormalige topman van Staatsveiligheid, dat ‘het salafisme momenteel waarschijnlijk de grootste bedreiging is voor onze democratie. Het is een beweging met enkele duizenden sympathisanten in België, en enkele honderden militanten.’ Vormen salafisten inderdaad een bedreiging? MO* ging op de koffie bij Oum Ghariba, een bekeerde moslima, op zoek naar antwoorden.
di 10/03
Omar Chatriwala (CC BY-NC-ND 2.0)
Wat heeft de reis van Mekka naar Medina te maken met het hedendaagse wahabisme? En welk effect had de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en de Arabische wereld in 1967 op het salafisme? Waarom mislukte de Arabische Lente in Saoedi-Arabië? U leest het hier allemaal in een reis door de geschiedenis van het wahabisme.
ma 09/03
© Reporters/Tim Dirven
Als we de media en sommige politici mogen geloven, worden we straks platgewalst door het salafisme. Onder invloed van Saoedi-Arabië zou deze ultra-orthodoxe stroming zich in alle stilte in België nestelen. Het wahabisme, zoals het salafisme van de Saoedische school ook wordt genoemd, is volgens sommigen bovendien een opstap naar de radicalisering van onze moslimjongeren. Is dat zo? Wat weten we eigenlijk over het wahabisme en moeten we bang zijn voor de “wahabisering” van de islam in België? Onderzoeker Montasser AlDe’emeh geeft tekst en uitleg.