Libanese oorlogsblogs vallen stil

Sinds het einde van de Israëlische invasie in Libanon op 14 augustus is ook een einde gekomen aan de massale verslaggeving van het conflict op weblogs.
Libanezen brachten verslag uit van het conflict op hun weblogs. Hun teksten werden gespekt met foto’s, video’s en tekeningen. Ook aan Israëlische zijde werd massaal geblogd over het conflict. De website “The Truth Laid Bear” fungeert als portaalsite van het conflict en verzamelt alle berichten op weblogs langs Israëlische, Palestijnse en Libanese zijde.

De burgerjournalistiek wierp zijn vruchten af: de oorlogsblogs kregen wereldwijde aandacht, het weblog “Blogging Beirut” kreeg daardoor bijvoorbeeld dagelijks zo’n 400.000 bezoekers over de vloer. Israëlische en Libanese bloggers gingen ook met elkaar in dialoog in reacties op de posts. “Zal dit de eerste keer zijn dat de inwoners van vijandelijke staten met elkaar blijven praten terwijl de raketten blijven vallen?”, aldus de Israëlische blogger Lisa Goldman.

Twee maanden later blijken de meeste oorlogsbloggers te hebben afgehaakt nadat Libanon en Israël het eens werden over een staakt-het-vuren. “Bloggen is een engagement”, zegt Zena Khalil, de auteur van “Beirut Update” aan de Libanese krant The Daily Star. “Zelfs wanneer je niet zit te werken aan teksten voor je blog ben je de hele dag in de weer met wat je zult schrijven en hoe je argumenten kunt structureren.”

“Beirut Update” zag in juli het levenslicht: “Ik wil jullie niet met de problemen van een oorlog belasten, maar ik denk dat het belangrijk is dat de wereld weet wat hier gebeurt. We worden aangevallen door Israël. Het is onrechtvaardig en oneerlijk. Ik vraag me af hoe de mediaberichtgeving er in het buitenland uitziet”, aldus Khalil in haar eerste berichtje. In augustus verscheen een laatste bericht over de oorlog, Khalil schrijft dat ze geen tijd meer vindt om te bloggen.

Bij andere bloggers klinkt hetzelfde verhaal. De twee studenten die aan “Live from Beirut” werkten namen eind augustus afscheid van hun lezerspubliek. “Lebanon Updates”, een weblog dat minuut per minuut de actualiteit bijhield tijdens het conflict, bracht voor het laatst verslag uit van het geweld op 16 augustus. De auteur van Beirut Notes beëindigde zijn verslaggeving met een ode aan “de Libanese helden”. Andere blogs hebben hun publicatieritme fors teruggeschroefd en danken hun lezers: “Aan iedereen die dit weblog of anderen Libanese weblogs gelezen heeft: bedankt.”

De auteur van Beirut Spring gaat wel nog verder met bloggen. “Mijn blog bestond al voordat de oorlog losbarstte in Libanon, en viel niet stil na de oorlog - het kreeg gewoon meer lezers”, aldus Mustapha Hamoui in The Daily Star. Andere bloggers kregen de smaak te pakken tijdens het conflict en gaan verder, zoals de auteur van Beirut Live: “Ondanks het feit dat Libanon een pagina 10-verhaal geworden is in de meeste kranten, hebben ‘Beirut Live’ en andere sites nog altijd zin.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.