Bomaanslagen in Bahrein eisen twee doden

In de hoofdstad Manama zijn twee burgers omgekomen en één ernstig gewond geraakt. Vijf zelfgemaakte bommen kwamen op verschillende plaatsen in de stad tot ontploffing. Voor het eerst sinds het begin van de opstand in Bahrein zijn burgers het doelwit.

Vijf explosies veroorzaakt door zelfgemaakte bommen vonden maandagochtend 5 november plaats in de Bahreinse hoofdstad Manama, vertelt directeur-generaal van de politie van Manama Naji Al-Hashil aan het Bahrain News Agency (BNA). Hierbij kwamen twee Aziaten om het leven en werd een derde persoon zwaar gewond. Volgens de directeur-generaal bleek ook uit onderzoek dat het eerste dodelijk slachtoffer een bom tot ontploffing bracht door het aanzetten van een schakelaar in Qudaibiya, een wijk in het centrum van de stad. De man stierf ter plaatse. Het tweede dodelijk slachtoffer werd geraakt door een explosief nabij de Awal cinema en overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Het derde slachtoffer, een Aziatische straatveger, werd zwaar gewond bij een explosie in Adliya, een naburige wijk in het stadscentrum. De directeur-generaal spreekt volgens het persagentschap van terroristische aanslagen en roept de burgers op tot waakzaamheid.

Sektarische spanningen

Al sinds februari 2011 is het onrustig in Bahrein waar de Soennitische Khalifa dynastie heerst over een in meerderheid Sjiitische bevolking die meer inspraak en een constitutionele monarchie eist. De regering van haar kant vreest dat Iran achter de Sjiitische protesten zit. Bahrein, dat een erg strategische bondgenoot van de Verenigde Staten tegen het Sjiitische Iran is, huisvest de vijfde vloot van het leger van de V.S. en is bovendien een van de enige landen met een in meerderheid Sjiitische bevolking.

Geregeld komen Sjiitische manifestanten tegenover veiligheidsdiensten en politie te staan. Dit leidde al meermaals tot gewelddadige confrontaties tussen beiden. De autoriteiten gaven tot dusver geen enkel gehoor aan de eisen van de betogers. Integendeel, op 30 oktober na de zoveelste rellen tussen demonstranten en veiligheidsdiensten verbood de minister van binnenlandse zaken Sjeik Rashid Bin Abdullah al-Khalifa iedere vorm van betoging of samenkomst aldus het BNA. Pas wanneer de veiligheid opnieuw gegarandeerd kan worden, zullen er weer manifestaties plaats kunnen vinden, eindigt het statement van de minister.

Aziatische immigranten

De aanslagen vonden dus plaats op een moment van verhoogde spanningen tussen de tot een halt geroepen Sjiitische demonstranten en de Soennitische overheid. Toch waren het niet, zoals bij vorige acties, overheidsinstanties of vertegenwoordigers van de staat, maar wel gewone burgers die het doelwit waren van deze aanslagen. Bovendien zijn de slachtoffers van Aziatische afkomst.  Meer dan de helft van de Bahreinse bevolking is van niet-Bahreinse afkomst. Goedkope arbeidskrachten uit Aziatische landen als India, de Fillipijnen en Sri Lanka vormen veruit de grootste groep immigranten in Bahrein en de omliggende golfstaten. Net als in de andere rijke oliestaten in de golf krijgt deze groep kwetsbare immigranten zelden een stem in de opstanden. Deze groep heeft bijgevolg veel te winnen bij een meer democratisch bestuur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.