Grafeen, het materiaal dat onze toekomst zal bepalen

article-2296223-18C7E374000005DC-990_634x571[1]

Het is geen geheim meer. De isolatie van grafeen of 2-dimensioneel grafiet met Scotch-tape in 2004 leidt 6 jaar later tot winst van de Nobelprijs. De daaropvolgende jaren komt het materiaal continu in de aandacht door zijn specatulaire toepassingen_ waterzuivering, desalinatie, lage temperatuur distillatie (zie o.m. “Distill vodka at room temperature”, MIT), electrochemie, gas-sensor, transistors en meer — veel meer. Het winnen van de Europese “Future and Emerging Technologies” award  in 2013 met de daaraan geassocieerde onderzoekssubsidie van 1 miljard euro consolideert vervolgens de status van grafeen als het materiaal van de toekomst.

Voor de techno-utopisten is het materiaal de bevestiging van hun droom. Energieverslindende en milieubelastende producten zullen vervangen worden op basis van een materiaal met een minimale voetafdruk. De meest efficïente manier van energie-besparen is het vermijden van verbruik, grafeen staat in pole-position om daarin een belangrijke rol te spelen. Een samenvatting van enkele van de laatste ontwikkelingen lijkt daarom op zijn plaats, voor de gepassioneerde raden we de website http://www.grafeen.be/ aan.

Superlichte materialen met uitzonderlijke eigenschappen

Supercondensatoren — super-efficiënte batterijen?

Evenementen:23-26 april 2013 ImagineNano

2-7 juli 2013 Graphene Week

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift