© orythys / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Is België wel bereid om zijn koloniale verleden onder ogen te zien?’

Dat de Congocommissie zou falen, was geen verrassing voor Pauline Malenga Mwanga, Lieven Miguel Kandolo en Randy Kalemba van de Congolese Kring. De commissie kwam er immers door politiek opportunisme. Het wordt tijd dat België de misdaden die hebben plaatsgevonden tijdens het kolonialisme erkent.
© Memisa
Opinie

‘Klimaatrechtvaardigheid gaat ook over de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg’

De opwarming van de aarde is niet alleen een ecologische crisis, maar ook een gezondheidscrisis, schrijft Thibaut Verhaeghe, medewerker bij ngo Memisa. De klimaatverandering belemmert, vooral in het Globale Zuiden, de toegang tot de gezondheidszorg. Hoog tijd dus om dit klimaatonrecht te bestrijden.
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
Guerchom Ndebo / AFP (Belga)
Opinie

‘Stop de straffeloosheid in Oost-Congo’

Na de recente massamoord in Oost-Congo pleiten oud-minister Réginald Moreels, auteur David Van Reybrouck, politicologe en auteur Nadia Nsayi en anderen voor onafhankelijk onderzoek om te achterhalen ‘wat er precies gebeurd is, en wie voor welke misdaden verantwoordelijk is’.
Steve Evans (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Wereldwijde onverschilligheid versterkt de honger van de Congolezen’

Victor Beaume van de ngo Caritas International klaagt de rampzalige voedselsituatie van miljoenen Congolezen aan. Die is nog schrijnender dan die in de Hoorn van Afrika en de wereld reageert onverschillig, schrijft hij in dit opiniestuk voor MO*.
© Belga
Opinie

‘Koning Filip, u kan met deze reis stappen zetten naar een verdere dekolonisering van Congo’

Voor het eerst in zijn leven reist koning Filip naar Congo. MO*columniste Tracy Bibo Tansia en MO*journalist Kris Berwouts wuiven hem uit met een open brief. ‘Het zou u eer aandoen als u expliciet de wandaden zou vermelden van de dynastie waar u deel van uitmaakt.’
MONUSCO/Michael Ali/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Opinie

‘Het geweld in Goma is niet zomaar een etnisch conflict’

Het is te simplistisch om het geweld in Goma (Oost-Congo) te bestempelen als een etnisch of tribaal conflict, schrijft Sam Kniknie van de Conflict Research Group in een opinie. ‘Dit is vooral een verhaal over land, stedelijke verandering en spanningen tussen nieuwkomers en blijvers.’
Steve Evans (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Oost-Congolezen worden in de steek gelaten door hun overheid en vergeten door de wereld’

In Oost-Congo worden burgers al een kwarteeuw geteisterd door gewapende conflicten. Ze worden in de steek gelaten door hun eigen overheid en vergeten door de wereld. Volgens Sandrine Ekofo is het tijd dat Congo samen met de internationale gemeenschap, ook België, werk maakt van vrede.
© Memisa
Opinie

‘Een fistel is een sociaal probleem dat het leven van een vrouw verwoest’

‘Deze vrouw was niet meer welkom in haar eigen woning, zelfs niet meer in haar gemeenschap.’ De reden daarvoor was een onbehandeld medisch probleem: een fistel die ontstond bij de bevalling. 'De problematiek van fistels overstijgt het medische', schrijft vroedvrouw en Memisa-vrijwilligster Sabine Van de Vyver.
© CASC/WSM
Opinie

‘Wereldwijd worden vrouwen harder getroffen door de coronacrisis’

Dat de COVID-19-pandemie bestaande ongelijkheden versterkt, is helaas geen nieuws. De Belgische ngo WSM laat in een opiniestuk op deze Internationale Vrouwendag drie vrouwen aan het woord die strijden voor gendergelijkheid: Ingrid Mulamba uit Congo, Alexandra Arguedas uit Costa Rica en Lut Cromphout uit België.
© Memisa
Opinie

‘Is digitalisering dé motor voor ontwikkeling of niet meer dan een modeverschijnsel?’

Tussen 2010 en 2018 verdrievoudigde het aantal internetgebruikers in Afrika en vandaag hebben meer Afrikanen een gsm dan toegang tot proper water, blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Annelies Van Erp van Memisa vraagt zich af wat de impact is van die digitalisering op ontwikkelingssamenwerking. 
© Memisa
Opinie

‘Wat als diabetes besmettelijk was, zouden er dan wel miljoenen worden vrijgemaakt?’

In de huidige stroom van berichtgeving over ziektes of grootschalige problemen, wordt diabetes vaak ten onrechte vergeten, vindt arts Marguerite De Clerck. Nochtans is het wereldwijd een van de grootste doodsoorzaken. Hoog tijd dus om de strijd tegen diabetes op te voeren. 

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.