© Pauline Niks
Reportage

Geen geld, geen medicijnen, geen hoop in conflictgebied Tigray

De oorlog in Tigray heeft de medische zorg in de Ethiopische deelstaat totaal ontwricht. 86% van de zorginstellingen liep er structurele schade op, 71% van de medische apparatuur is deels buiten werking. MO* zag hoe toegewijde zorgverleners met de moed der wanhoop levens proberen te redden.
© Pauline Niks
Reportage

‘Het land is dood’: waarom opnieuw hongersnood dreigt voor miljoenen Ethiopiërs

Voor sommige Ethiopiërs dreigt al de vierde hongersnood in hun leven. Meer nog dan droogte spelen politieke factoren, zoals de recente Tigray-oorlog, daarbij een rol. MO* ging ter plaatse uitzoeken wat dat voor de bevolking betekent.
© Pauline Niks
Reportage

‘Alles wat ons als volk bij elkaar hield, ligt nu in puin’

In november 2022 bereikten de Ethiopische regering en deelstaat Tigray een akkoord: ze zouden de oorlog, die al twee jaar duurde, een halt toeroepen. Maar hoe kwetsbaar is die vrede? En wat betekent het akkoord voor de bevolking? MO* zocht het ter plaatse uit. Dit is deel 1: ‘Oude vrienden, nieuwe vijanden’.
© Zwerm / MO*
Reportage

20 jaar MO*: ‘Meertaligheid is belangrijk om diverse perspectieven op het leven te ontwikkelen’

Dit jaar prijkt MO* precies twintig jaar op de cover van uw favoriete mondiale magazine. Oud-hoofdredacteur Gie Goris duikt in het archief en legt een thema voor aan jongeren die zich engageren in de raad van bestuur van vzw Wereldmediahuis.
© Hans Wetzels
Reportage

Het grootste oliebedrijf van Griekenland bouwt zonneparken met Europees geld

Hoe krijgt de Green Deal waarmee de Europese Commissie de economie wil verduurzamen in de praktijk gestalte? Journalist Hans Wetzels trok voor MO* op onderzoek uit. In deze laatste aflevering: Griekenland, waar de energietransitie een verdienmodel dreigt te worden voor fossiele megabedrijven.
© Rainbow Sunrise Mapambazuko
Reportage

Zij ijveren voor lgbtq+-rechten in Oost-Congo

In vergelijking met hoofdstad Kinshasa is het in Bukavu, in Oost-Congo, nog niet makkelijk om deel uit te maken van de lgbtq+-gemeenschap. MO* sprak met enkele organisaties die daar verandering in proberen brengen.
© MO*
Reportage

20 jaar MO*: ‘Leren van het Zuiden blijft in het Noorden erg moeilijk’

Dit jaar prijkt de naam MO* precies twintig jaar op de cover van uw favoriete mondiale magazine. Naar aanleiding van die verjaardag duikt oud-hoofdredacteur Gie Goris in het rijkgevulde archief. Omdat het verleden nooit zo relevant was voor de toekomst als nu.
Giorgio Galeotti/Wikimedia Commons (CC BY 4.0)
Reportage

Italiaanse delicatessen in gevaar: droogte zet aanbod kaas, ham en fruit onder druk

Het noorden van Italië krijgt steeds meer te kampen met extreme droogte. Dat is slecht nieuws voor de boeren, maar ook voor liefhebbers van Italiaanse ham en kaas. Ook de helft van de Europese rijst komt uit de regio. ‘Zonder water kan hier niks groeien.’
© Kris Berwouts
Reportage

Studeren in een land dat niet bestaat: ‘We zijn welkom zolang we geld binnenbrengen’

Steeds meer Afrikaanse en Aziatische jongeren gaan studeren in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC). Het land verklaarde zich in 1983 onafhankelijk maar wordt alleen door Turkije erkend. Met beurzen en faciliteiten voor internationale studenten wil de TRCN zich alsnog op de kaart te zetten.  
© Floris Cup & Arnaud De Decker
Reportage

De groentetuin van Europa, geen paradijs voor arbeidsmigranten

De kans bestaat dat de groenten en het fruit in onze supermarkten geplukt en verpakt zijn door een arbeidsmigrant in het zuiden van Spanje. Tienduizenden mensen werken daar, vaak onderbetaald en zonder verblijfsvergunning, in bloedhete plastic kassen. ‘Goedkope groenten, ja. Maar tegen welke prijs?’
Kris Janssens / IPS
Reportage

Cambodja’s teruglopende visvangst: kan het tij nog worden gekeerd?

Het Tonlé Sapmeer in het noordwesten van Cambodja is de levensader van 1,2 miljoen mensen. Dammen op de rivier de Mekong hebben het aantal vissen in het meer sterk doen dalen. De klimaatverandering bedreigt de biodiversiteit in Tonlé Sap, dat ook lijdt onder corruptie en overbevissing.
© Pieter Stockmans
Reportage

Een jaar na de Russische invasie draait de Oekraïense hulpmachine op volle toeren

De Russische invasie heeft de levens van de Oekraïners van de ene dag op de andere veranderd. Om miljoenen slachtoffers een menswaardig leven te bieden, steeg de gehavende Oekraïense samenleving boven zichzelf uit. In april, oktober en januari volgde MO* de gestroomlijnde hulpmachine.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.