Abortusdebat Trinidad neemt vreemde wending

Abortus en premies voor vrouwen die zich laten steriliseren onderdeel van een strategie tegen criminaliteit? Oppositielid Harry Mungalsingh uit de eilandstaat Trinidad en Tobago, gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Caribische Zee, vindt het een goed idee. Hij verdedigde het vorige week tijdens een debat in het parlement.
“Drieëntachtig procent van de gevangenen op Trinidad is afkomstig uit zestien welbepaalde gemeenschappen, vooral die waar de Afro-Trinidadianen wonen”, zei Mungalsingh. “Dat illustreert de noodzaak voor een sterk en apart nationaal ontwikkelingsplan voor die gemeenschappen.” Mungalsingh pleitte voor grotere betrokkenheid van kerken, een verandering in de abortuswetten en geldpremies voor vrouwen die zich vrijwillig willen laten steriliseren.
Het voorstel stuitte op hevige kritiek. Het is “een idee dat Hitler bevallen zou zijn”, aldus de krant Trinidad Guardian in een commentaar. Aspire, een plaatselijke actiegroep die ijvert voor de legalisering van abortus, heeft zich meteen gedistantieerd van het voorstel. Tot nu toe is abortus op de eilandengroep alleen toegelaten als de fysieke of mentale gezondheid van de moeder in gevaar is.
Maar op het eiland circuleerden al eerder theorieën die ongewenste zwangerschappen in verband brengen met de toenemende criminaliteit. Halverwege de jaren zeventig voerde de plaatselijke variant van de gezinsbond een onderzoek uit onder meer dan 3.000 moeders. Op de vraag of hun laatste baby gewenst was, antwoordden meer dan 80 procent van de respondenten ‘nee’. Veertig procent zei ook niet blij te zijn met het kind.

“Kwaadaardige criminelen”


De toenmalige voorzitter van de gezinsbond, Emile Elias, concludeerde: “Dat leert ons dat er tijdens de jaren zeventig en tachtig grote aantallen ongewenste kinderen werden geboren op Trinidad en Tobago, die opgroeiden in éénoudergezinnen of met twee ouders in een disfunctionele gezinssituatie. Vandaag zitten we met de gevolgen, want veel (van die kinderen) zijn de kwaadaardige criminelen die onze maatschappij bedreigen”. Elias bleef tot 1999 aan het hoofd van de gezinsbond.
Ook in de Verenigde Staten zijn dit soort van theorieën eerder geuit. In 1999 argumenteerden de Amerikaanse economen John Donohue en Steven Levitt dat de scherpe daling van het aantal moorden in de VS tijdens de jaren negentig terug te voeren was op de legalisering van abortus door het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1973. Hun studie stelde dat de legalisering leidde tot minder geboorten van ongewenste kinderen, waarvan een disproportioneel deel volgens hen zou zijn opgegroeid tot misdadiger.
Op Trinidad maakte de regering meteen bekend niet van plan te zijn om de huidige abortuswetgeving te wijzigen. De oppositiepartij van Mungalsingh, overigens de grootste plaatselijke oppositiepartij, maakte bekend dat zijn uitlatingen niet het partijstandpunt zijn. Ze ontzette de man prompt uit zijn functie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.