Betancourt bevrijd

Ingrid Betancourt, drie Amerikanen en elf andere gijzelaars zijn bevrijd door het Colombiaanse leger. Dat heeft de Colombiaanse minister van Defensie, Juan Manuel Santos, vanavond bekendgemaakt. Betancourt werd sinds 23 februari 2002 gegijzeld door de FARC (de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia).
Ingrid Betancourt, geboren in 1961, Française en Colombiaanse van nationaliteit, was eerst gedeputeerde en daarna lid van de Senaat in Colombia, waar ze streed tegen de corruptie en de drugsbaronnen. Ze werd door de FARC ontvoerd toen ze kandidaat was voor de presidentsverkiezingen. Sinds de zomer van 2003 had haar familie niets meer van haar vernomen, enkel een brief die ze op 24 oktober 2007 onverwacht aan haar moeder, famlie en kinderen mocht versturen, vormde het eerste bewijs dat ze nog in leven is.
Het manuscript van de brief, twaalf dichtbeschreven pagina’s in een regelmatig handschrift, werd samen met een videoband en foto’s in beslag genomen bij de aanhouding van guerrillastrijders in Bogotá. De regering van Colombia stuurde in december 2007 een kopie naar de familie van Ingrid. De is de vertaling van de eerste integrale uitgave in het Frans, die in samenwerking met Mélanie en Lorenzo Delloye-Betancourt tot stand kwam, verscheen in MO*magazine. Eind 2007 dook ook nog een video op van Betancourt.

Brief


‘Mamita, ik ben moe, het lijden moe. Ik ben sterk geweest, dat heb ik althans geprobeerd. Deze bijna zes jaar van gevangenschap hebben me aangetoond dat ik niet zo taai en ook niet zo moedig, intelligent en sterk ben als ik dacht. Ik heb heel wat strijden gestreden, ik heb verschillende ontsnappingspogingen gedaan, ik heb geprobeerd niet de hoop te verliezen en het hoofd boven water te houden. Maar momenteel voel ik me verslagen, mamita’, schreef Betancourt in de brief.
‘Ik zou maar al te graag denken dat ik hier op een dag weg ben, maar ik weet wat er is gebeurd met de gedeputeerden, en wat me zo’n schrijnend verdriet heeft gedaan kan ook mij ieder moment overkomen. Ik denk dat het voor iedereen een opluchting zou zijn. ‘
Begin dit jaar liet de FARC twee gijzelaars vrij na een tussenkomst van de Venezolaanse president Hugo Chávez, het ging toen om Clara Rojas en Consuelo Gonzalez. Rojas was de vriendin en naaste medewerkster van Ingrid Betancourt toen die in februari 2002 door de FARC werd gevangengenomen. Het liberale parlementslid Consuelo González werd in september 2001 ontvoerd toen ze met de wagen onderweg was op een snelweg in het zuiden van Colombia.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift