Brazilië verliest grootste deel koraalriffen

Brazilië is de laatste halve eeuw het grootste deel van zijn koraalriffen kwijtgespeeld. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De laatste vijftig jaar ging 80 procent van de Braziliaanse koraalriffen verloren, stelden onderzoekers van de Federale Universiteit van Pernambuco en het ministerie van Leefmilieu vast. Ze vergeleken daarvoor gegevens van de laatste jaren met die van vorige studies.

Houwelen

“De belangrijkste oorzaken van deze achteruitgang zijn vervuiling, sedimentatie als gevolg van ontbossing, en de gevolgen van de klimaatwijziging”, zegt Beatrice Padovani Ferreira, coördinator van het onderzoeksproject.

“Een groot deel van de vernietiging is ook veroorzaakt door de extractie van koraal om kalk te produceren”, zegt ze. “Die extractie met houwelen en explosieven kwam in de jaren tachtig vaak voor.”

Ondanks de sterke achteruitgang tellen sommige Braziliaanse kustgebieden nog heel wat koraalriffen, stelt de studie.

Opwarming

In het Caraïbische gebied is amper 8 procent van de riffen nog bedekt met levende koralen, terwijl dat in de jaren zeventig meer dan 50 procent was, meldde de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) vorige maand.

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat het voor de meeste koraalriffen niet meer volstaat om de opwarming van de aarde onder de kritieke grens van 2 graden Celsius te houden. In het scenario van een stijging van 2 graden zal ongeveer 70 procent van de riffen in verval zijn tegen 2030.

De resultaten van dat onderzoek verschenen onlangs in het tijdschrift Nature Climate Change.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift