Brazilië worstelt met Haïtiaanse migratie

De voorbije weken kreeg Brazilië te kampen met een toevloed aan Haïtiaanse migranten die via Peru of Bolivia het land probeerden binnen te komen. Vooral in het Braziliaanse stadje Brasiléia, in de deelstaat Acre aan de grens met Peru, liep de situatie zodanig uit de hand dat de grens werd afgesloten en het Braziliaanse leger werd ingezet –een ongekende situatie voor een land waarvan de bevolking teruggaat op allerhande migratiegolven.

  • REUTERS/Ricardo Moraes Een Haïtiaanse migrant wandelt tussen rijen auto's, op zoek naar autoruiten die hij kan wassen in het Braziliaanse Manaus, september 2011. De groei van de economie in Brazilië trekt sinds de aardbeving in Haïti twee jaar geleden heel wat Haïtiaanse vluchtelingen aan. REUTERS/Ricardo Moraes

De instroom van Haïtianen in Brazilië is niet nieuw en is nog altijd het gevolg van de aardbeving die Haïti trof in januari 2010. Het aantal vluchtelingen wordt geschat op vijfduizend en de aangroei vraagt om een duidelijk beleid. Vooral het feit dat de haveloze migranten een makkelijke prooi zijn voor de illegale netwerken, baart Brazilië zorgen. Ook mensenrechtenorganisaties vragen om de toestand te regulariseren om de Haïtianen opnieuw een toekomstperspectief te geven.

Humanitair visum

In die context bracht de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff begin februari op de terugreis van Cuba een bezoek aan Haïti om met haar Haïtiaanse ambtsgenoot Michel Martelly duidelijke afspraken te maken. Ze kwamen overeen dat jaarlijks 1200 Haïtianen een humanitair visum mogen aanvragen op de Braziliaanse ambassade in Port-au-Prince. Zo’n visum geldt dan voor een periode van vijf jaar, en kan eventueel verlengd worden. Wie echter illegaal binnenkomt, kan gedeporteerd worden. Alle Haïtianen die voor 12 januari 2012 in Brazilië waren, zullen geregulariseerd worden en het humanitaire visum krijgen. Het is een eerste stap in een poging een migratiebeleid te ontwikkelen, want de huidige resolutie zegt niets over gezinshereniging.

Brazilië, Haïti’s big brother

Brazilië trekt vooral aan als groeipool. De Haïtianen hopen een graantje te kunnen meepikken van de jobmarkt die ontstaan is door de organisatie van het WK voetbal (2014) en de Olympische Spelen ( 2016). Haïtianen hebben ook wel een gevoel van verwantschap met de Brazilianen, in kleur, religie, muziek en sport. Maar de nabijheid van Brazilië heeft zeker ook te maken met het feit dat Brazilië sinds 2004 aan het hoofd staat van de VN-vredesmissie Minustah. De Haïtianen vinden dat het stilaan tijd wordt dat die zich terugtrekt. Ook dat kwam ter sprake op het onderhoud tussen Rousseff en Martelly. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.