Commonwealth mikt op verantwoordelijke investeerders

Internationale investeerders met oog voor sociale en ecologische bekommernissen hebben vanaf volgende week een nieuw kompas om de weg te vinden naar bedrijven in ontwikkelingslanden. Op een zakenforum dat vooraf gaat aan de Commonwealth-top in het Nigeriaanse Abuja, wordt een internationale index gelanceerd die sociaal verantwoorde investeringsmogelijkheden in kaart brengt.

Binnen de Commonwealth, de groep van 54 landen die ooit deel uitmaakten van het Britse rijk, is er veel interesse voor het initiatief. Maar liefst acht staatshoofden zullen deelnemen aan het zakenforum dat van 2 tot 4 december plaatsvindt in Abuja, net voor de top van 5 tot 8 december.

Onderzoeken wijzen uit dat veel grote ondernemingen en pensioenfondsen liefst investeren in bedrijven die zich engageren voor sociaal verantwoorde ontwikkeling, zegt Mohan Kaul, de ceo van de Commonwealth Business Council (CBC). Maar 97 procent van dat soort investeringen gaat naar ondernemingen in de industrielanden.

Daar wil de nieuwe index een mouw aanpassen. De index focust immers op de 50 ontwikkelingslanden die samen met Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland deel uitmaken van de Commonwealth. De index legt verbanden tussen gegevens als het bruto binnenlands product en de koopkracht van de ontwikkelingslanden van de Commonwealth en de investeringen die ze aantrekken. Duidelijk moet vooral worden welke commerciële kansen er voor het grijpen liggen.

De CBC zal ook een certificatiesysteem opzetten voor bedrijven uit de Commonwealth die internationaal actief zijn of kunnen worden. Op die manier kunnen investeerders makkelijker potentiële partners op het spoor komen en inschatten.

Maar volgens CBC-baas Kaul is het niet genoeg om investeerders de weg te wijzen naar ongekende kansen in de ontwikkelingslanden. Veel landen moeten ook een beter investeringsklimaat scheppen. Meestal moet er gewied worden in de regelgeving, moeten douaneprocedures vereenvoudigd en versneld worden en moet het ook eenvoudiger worden een nieuwe zaak op te zetten.

De CBC stelt wel dat traditionele privatiseringen vaak niet veel opleveren. Een samenspel tussen de overheid, private ondernemingen en betrokken bevolkingsgroepen biedt niet zelden meer perspectieven.

CBC-fora hebben de voorbije jaren al veel interessante deals opgeleverd, onder meer ook tussen Afrikaanse ontwikkelingslanden onderling. De CBC zegt dat ze onder meer een rol heeft gespeeld in de massale investering van het Zuid-Afrikaanse MTN in de mobilofoniemarkt in Nigeria. MTN is nu de grootste mobilofonieaanbieder in Nigeria. CBC-medewerkers zorgden er ook voor dat de Zuid-Afrikaanse stroomgigant Eskom Enterprises in contact kwam met het Nigeriaanse National Electricity Production Agency (NEPA), en waarschijnlijk een deel van de ondernemingen zal kopen waarin de NEPA is opgedeeld met het oog op een privatisering.

Na B2B-ontmoetingen die georganiseerd werden door de CBC tekende het Zuid-Afrikaanse Shivacom een overeenkomst met de Mozambikaanse regering om in dat land pre-paid telefoonkaarten te verkopen. De Sumaria Group, een Tanzaniaans concern uit de voedingssector, heeft na CBC-bemiddeling een raffinaderij voor spijsolie opgezet in Mozambique. De groep is ook in andere Oost-Afrikaanse landen en in Groot-Brittannië actief. Zandu Pharmaceuticals, een Indiaas bedrijf dat natuurgeneesmiddelen maakt, krijgt steun van de CBC om joint ventures en franchiseovereenkomsten aan te gaan in verscheidene landen in Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.