Doodsbedreiging voor Nicanor Alvarado

De Peruaan Nicanor Alvarado werd vorige zaterdag, 3 februari, vanuit een voorbij rijdende motorfiets beschoten. Nicanor, van de VIMA (Vicaría de Medioambiente) in de noordelijke stad Jaén, is al meermaals slachtoffer geweest van lastercampagnes en doodsbedreigingen.Vorig jaar was hij in België om het Europees Parlement te informeren over de mijnconflicten in zijn land.
Die intimidaties hebben te maken met zijn steun aan het aanhoudende verzet tegen het opstarten van een kopermijn door het mijnbedrijf Majáz (een dochteronderneming van Monterrico Metals). Vorig jaar was Nicanor in België onder meer om het Europees Parlement te informeren over de talloze mijnconflicten in zijn land.  
Sinds 2003 hebben de getroffen gemeenschappen in de regio van Jaén af te rekenen met problemen van geweld en repressie door het mijnbedrijf. In 2004 en 2005 leidden de massale protesten tegen het project tot de dood van twee van boerenleiders. 
Over dit conflict kon u lezen in het artikel ‘Goudkoorts in Latijns-Amerika’ in MO*.
Meer informatie over mijnbouw in Peru kunt u vinden op de website van CATAPA. Op de website van FIAN kunt u een petitie tekenen om respect te vragen voor het verzet van de lokale bevolking tegen de mijnbouwplannen van Majaz.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.