Gandhi’s linkse bondgenoten verontrusten investeerders

De triomferende Congrespartij heeft na haar verkiezingsoverwinning Sonja Gandhi naar voren geschoven als kandidaat voor het premierschap. De partij kan hiervoor rekenen op de steun van het Links Front. Ook de Indiase communisten zijn erop gebrand de hindonationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) van de macht te houden. De Indiase beurs reageert zenuwachtig op de machtspositie van de communisten in de nieuwe regering.


Sonja Gandhi is Italiaanse van oorsprong. Dat is vooral een doorn in het oog van de BJP “Het is jammer dat de Congrespartij in een land met een miljard inwoners geen partijleider van Indiase oorsprong kan vinden”, zo verklaarde BJP-woordvoerder Mikhtar Abbas Naqvi. De partijwil nu een wetsvoorstel indienen dat niet-Indiërs uitsluit van het premierschap. Binnen de Congrespartij zijn er ook enkele oudere mandatarissen en locale partijen die niet echt gelukkig zijn met Sonja Gandhi.

De Congrespartij en haar regionale bondgenoten controleren 217 zetels in het 543-koppige lagerhuis. Voor een meerderheid is ze dus afhankelijk van de 64 zetels van de communistische partijen, verenigd in het Links Front. Beide formaties hebben een lange geschiedenis van rivalititeit. In Kerala en West-Bengalen voert de Congrespartij vehement oppositie tegen de communisten deelstaatregering.

In de aanloop naar de voorbije verkiezingen vonden de twee politieke families elkaar in hun wens om de BJP van de macht te verdrijven. De hindoenationalisten kregen het verwijt zich niet te houden aan de seculiere en democratische principes van de Indiase grondwet. Nu dat doel is bereikt, komen de radicaal verschillende economische visies van beide coalitiepartners weer aan de oppervlakte.

Sonja Gandhi heeft de communistische leiders al uitgenodigd om in de regering te stappen. Haar economische adviseurs hebben gesuggereerd dat er een einde kan komen aan de verkoop van Indiase staatsbedrijven, die door de BJP in een hogere versnelling was geplaatst. De linkse eis dat het speciaal daarvoor opgerichte “privatiseringsministerie” zou worden ontmanteld zorgde voor een daling van de beurskoersen en de waarde van de roepie.

“Steun aan privatiseringen is geen deel van ons beleid”, zo verklaarde Manmohan Singh, voormalig econoom bij de wereldbank en minister van financiën in de laatste regering van de Congrespartij, acht jaar geleden. Singh geldt opnieuw als kanshebber voor die post, omdat hij de vrees van investeerders voor communistische regeringsdeelname kan temperen. Het blijft afwachten of het Links Front in de plaats van Singh niet liever een minister van financiën ziet met wat meer sympathie voor het communistisch gedachtengoed.

Volgens de voorzitter van de Communistische Partij van India, D Raja, moet de Congrespartij haar economisch beleid niet alleen bijstellen om de coalitiepartners te behagen. Raja vindt dat er lessen moeten worden getrokken uit de “desastreuze” economische politiek van de BJP, die de mensen op het platteland in de kou liet staan. “De BJP wilde onze zelfvoorzienendheid afbouwen en het land tot een aanhangsel van multinationals maken”, zei Raja.

De Communistische voorman ligt naar eigen zeggen niet wakker van de negatieve reacties op de beurs. “We maken ons geen zorgen over beursindex. Wat telt is of de mensen in dit land toegang hebben tot drinkwater”.

Ranjit Devraj

Xml=3

Ref: ap if ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift