Guineese consumenten ruilen rijst in voor cassave

Rijst is nog steeds het belangrijkste basisproduct in Guinee, maar door de hoge prijs van importrijst veranderen veel consumenten in het West-Afrikaanse land hun dieet. Boeren reageren daarop door een alternatief voedselgewas te verbouwen: cassave.

Volgens statistieken van het Nationale Agentschap voor Voedselzekerheid (SNSA), is het areaal aan cassave meer dan verdubbeld, van 58.424 hectare in 2004 tot 122.550 hectare in 2011. Vorig jaar werd 775.500 ton cassave geoogst. Cassave is daarmee na rijst het meest gegeten voedselgewas in het land geworden.

Guinee produceert zelf maar weinig rijst. Jaarlijks wordt 200.000 tot 300.000 ton geïmporteerd uit Azië. Door de stijgende kosten van deze import groeide in de afgelopen jaren de vraag naar cassave als goedkoper alternatief.

Slechte infrastructuur

Ongeveer 10 procent van alle cassave in het land – 73.000 ton – wordt geoogst in de prefectuur Kouroussa. Mamadi Condé (54) heeft een hectare van het gewas in het district Babila. “In augustus heb ik bijna 6 ton geoogst”, zegt Condé. “Daar eten we zelf van en de rest verkopen we.”

“Het gaat hier goed met de cassave”, zegt ook Makoura Camara, een cassaveverkoper op de markt van Kouroussa. “We hebben in 2010 een coöperatie opgericht om onze producten te verkopen in Conakry, de hoofdstad. Dat levert nog meer op.” Ze klaagt echter over de belabberde toestand van de wegen. Veel dorpen met een groot landbouwpotentieel zijn daardoor geïsoleerd. De bewerking van de cassave gebeurt dan ook ter plaatse.

Op het bedrijf van Condé worden vers geoogste cassaves gepeld en 24 uur in water geweekt, voordat ze enkele dagen in de zon gelegd worden om te drogen. Deze traditionele methode zorgt ervoor dat de cassave bijna een jaar bewaard kan worden zonder te bederven. Daarna kan de cassave verder bewerkt worden, bijvoorbeeld tot bloem.

Condé en andere boeren hopen op een dag een fabriek te kunnen openen om de cassave te verwerken. In de regio Faranah bestond begin jaren tachtig een fabriek die 50 ton verse cassave per dag kon verwerken, maar die overleefde niet omdat de vraag naar het gewas destijds minimaal was.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.