'Koloniale grootmachten vochten over controle in Rwanda'

‘Wij waren geen volkerenmoordenaars. Nu brengen de westerse media in essentie een geschiedenis geschreven door de overwinnaars en die klopt niet.’ Dat zegt Emmanuel Neretse, tot 1994 kolonel in het Rwandese leger, in een interview met Apache.
  • Willy Van Damme Oud-kolonel Emmanuel Neretse Willy Van Damme
‘Eind jaren tachtig had men in de VS besloten de regio te destabiliseren en wilde men de oude generatie, komende uit de Europese koloniale scholen, vervangen door rebellenleiders. Mobutu moest plaatsruimen voor Laurent-Désiré Kabila in Zaïre, en Juvénal Habyarimana voor Paul Kagame in Rwanda’, zegt Neretse, auteur van het boek Grandeur et décadence des forces Armées Rwandaises.
‘Een belangrijk motief voor de VS was de aanwezigheid van allerlei grondstoffen in Oost-Congo, zoals goud, diamant en vooral coltan. De vraag naar gsm’s steeg in die jaren exponentieel en de vraag naar coltan, een essentieel onderdeel van de gsm, dus ook. Bedrijven die aan veel en goedkope coltan geraakten, konden die lucratieve wereldmarkt veroveren. Er landen daar in Kivu ook nu nog vliegtuigen om die grondstoffen mee te nemen. Geen enkel westerse onderneming is daar tot op heden voor gestraft.’
Lees het volledige gesprek op Apache.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift