Venezolanen kijken niet meer op van bloedbad in gevangenis

De Venezolanen kijken niet meer op van een nieuw bloedbad in de gevangenis. Zondag kwamen minstens 25 mensen om in de Yare-gevangenis. De gevangenen maakten opnieuw gebruik van zware wapens.

Minstens 25 personen – 24 gevangenen en een bezoeker – kwamen zondag om toen groepen gevangenen elkaar met vuurwapens en granaten bestookten in Yare I, deel van een gevangeniscomplex op 30 kilometer van hoofdstad Caracas.

Minister van Penitentiaire Zaken Iris Varela – haar ministerpost werd gecreëerd na een bloedbad een jaar geleden waarbij tientallen doden vielen – heeft bevestigd dat er 25 doden zijn gevallen. “Het lijkt erop dat er tijdens het bezoekuur op iemand is geschoten. Niemand had de leiding, het was ieder voor zich. Uit de verwondingen blijkt dat de schoten van zeer dichtbij zijn afgevuurd.”

Gewapende bendes

Yare I is gebouwd voor 750 gevangenen en telt er 3150, zegt Humberto Prado, directeur van het Venezolaans Observatorium voor Gevangenissen.

“De 32 gevangenissen van Venezuela hebben een capaciteit van 14.000 gevangenen maar herbergen er 44.000”, zegt Carlos Nieto, directeur van Una Ventana a la Libertad (Een venster op de vrijheid), een gelijkaardige vereniging. “Een bijkomend probleem is dat er geen classificatie is, 70 procent zit vast zonder veroordeling en is overgeleverd aan de gewapende bendes die de gevangenissen controleren.”

Volgens Nieto is het gevangenispersoneel niet op zijn taak berekend en tieren wapen- en drughandel welig in de gevangenissen, met medewerking van mensen van de Guardia Nacional en van het ministerie zelf.

Presidentsverkiezingen

In het eerste decennium van deze eeuw werd gemiddeld één gevangene per dag vermoord in de Venezolaanse gevangenissen. De laatste jaren stijgt het dodental.

Sinds het nieuwe ministerie gecreëerd werd, in juni 2011, kwamen al 577 gevangenen om en raakten er 1200 gewond, zegt Nieto.

Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar waren er 304 doden en meer dan 600 gewonden, vult Prado aan.

“Hoeveel doden moeten er nog vallen?” vroeg presidentskandidaat Henrique Capriles zich via de sociale media af; op 7 oktober neemt hij het op tegen huidige president Hugo Chávez.

Capriles’ medewerker Vladimir Villegas, van de linkse groep Avanzada Progresista, stelt voor om een raad op te richten met de medewerking van universiteiten en niet-gouvernementele organisaties om “de noodsituatie in de gevangenissen aan te pakken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.