VN op zoek naar nieuw ontwikkelingsmodel

In 2015 lopen de millenniumdoelstellingen (MDG’s) af en die datum nadert met rasse schreden, gezien het vele werk dat nog rest. Nu al zinnen de Verenigde Naties (VN) op een nieuw ontwikkelingsmodel dat de millenniumdoelstellingen kan vervangen. Op de VN-top van Rio de Janeiro in juni, werd voorgesteld de MDGs te vervangen door SDGs, Doelen voor Duurzame Ontwikkeling. Volgens Sigrid Kaag, assistent Secretaris-Generaal van het ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP), is die conclusie voorbarig. De onderhandelingen zijn nog in de ontwerpfase en de uitkomst van het politieke proces onvoorspelbaar.

 

  • Friends of Europe Sigrid Kaag, Assistent Secretaris-Generaal van UNDP Friends of Europe

Naar aanloop van de Conferentie over Duurzame Ontwikkeling in Rio in juni 2012 heeft de VN het rapport The Future we Want gepubliceerd. Hierin werden de millenniumdoelstellingen geëvalueerd en werd vastgelegd welke thema’s als basis moeten dienen voor een nieuw paradigma. De conclusie hieruit was dat sommige doelstellingen gehaald zullen worden, anderen niet. Het rapport benadrukt dat het paradigma in elk geval een grote impact heeft gehad op de internationale donorgemeenschap en op de manier waarop geld gespendeerd werd. Er zijn echter aanpassingen nodig aan het huidige model.

Verouderd

Ook Sigrid Kaag beaamt dit. ‘De millenniumdoelstellingen zijn intussen een beetje verouderd. Neem nu bijvoorbeeld onderwijs. In de meeste landen gaan de kinderen, ook meisjes, naar school. Nu moeten we dus meer aandacht besteden aan de kwaliteit van het onderwijs.’ Kaag trekt nog een aantal lessen uit het huidige paradigma. ‘Ten eerste moeten we specifieker worden, per land, per sector of per MDG. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat we echt een doorbraak kunnen realiseren.’

Ten tweede stelt ze vast dat sommige situaties verkeerd aangepakt worden. ‘Soms proberen we elke keer opnieuw een humanitaire crisis te bestrijden, terwijl we in ons achterhoofd beseffen dat het om een veel ruimer probleem van voedselvoorziening gaat. We moeten dus op een andere manier kijken naar voorspelbare crisissen.’ Daarnaast moet volgens Kaag de weerbaarheid van mensen versterkt worden. ‘We weten dat we meer en andere vormen van shocks zullen meemaken door bijvoorbeeld klimaatverandering of economische onvoorspelbaarheid, dus we zullen sneller en flexibeler moeten omgaan met de beschikbare informatie’.

The World We Want

Er rest nog iets meer dan twee jaar tot de deadline. Sigrid Kaag benadrukt dat ‘we ervoor moeten zorgen dat er nog zoveel mogelijk vooruitgang geboekt wordt om de MDG’s te realiseren tegen 2015.’ Tegelijkertijd zijn binnen de Verenigde Naties gesprekken gestart om na te denken over de opvolger van de millenniumdoelstellingen. De VN probeert dit nieuwe paradigma via verschillende kanalen op te bouwen. Zo kunnen de lidstaten via een open werkgroep bekijken wat ze zelf politiek haalbaar achten. Daarnaast heeft Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon een High-level panel aangeduid onder leiding van president Ellen Johnson-Sirleaf van Liberia, de Britse Eerste Minister David Cameron en de president van Indonesië Susilo Bambang Yodhoyono. ‘Daarnaast zijn er nog verschillende landenconsultaties, themaconsultaties… Er is dus enorm veel dialoog en inbreng’, zegt Kaag.

Als laatste zal er ook een globaal gesprek gevoerd worden. Iedereen ter wereld zou zijn ideeën bekend moeten kunnen maken. Daarom lanceerde de VN de website ‘the World We Want’. Dit internetplatform moet een samenwerking voorstellen tussen de VN en de civiele maatschappij. Het moet ‘verzekeren dat de post-2015 agenda gevormd wordt op basis van het perspectief van de mensen in onze maatschappij’.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?

Ondertussen onderhandelt men in New York ook over Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit model werd voorgesteld door Guatemala, Colombia en Peru in de aanloop naar de Conferentie van Rio. Deze nieuwe doelstellingen zouden de drie pijlers van duurzame ontwikkeling - sociaal, economisch en ecologisch – moeten omvatten. Tot 2014 zouden de lidstaten willen overleggen over deze SDG’s. Volgens Kaag zou ‘elke discussie over duurzame ontwikkeling op een of andere manier moeten kijken naar hoe men de SDG’s mee kan nemen’.

Op dit moment lopen er dus twee processen van besprekingen, namelijk over het post-MDG-raamwerk en over de SDG’s. Sigrid Kaag vertelt dat veel politici hopen deze twee sporen tegen 2014 zullen samenkomen. ‘Je kan geen parallelle trajecten blijven hebben. Het is niet werkbaar, het is moeilijk te financieren en het strookt niet met het idee van beleidscoherentie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.