VN willen piratentribunaal in Tanzania

De Verenigde Naties willen in Arusha in Tanzania een tribunaal oprichten om Somalische piraten te berechten. De piraten breiden hun activiteiten in de Indische Oceaan steeds verder uit.

Jack Lang, bijzonder adviseur voor Juridische Kwesties gerelateerd aan piraterij, verklaarde dinsdag tegenover journalisten dat de kosten voor het opzetten van een rechtbank ongeveer 25 miljoen dollar bedragen. Dat is volgens hem een “relatief bescheiden” uitgave vergeleken met de 7 miljard dollar die piraterij nu kost, inclusief de miljoenen losgeld die piraten vragen.

Geld voor het tribunaal moet niet alleen van de VN komen, maar ook van de Afrikaanse Unie (AU), de Europese Unie (EU) en andere regionale en internationale organisaties.

Tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad, dinsdag, wees Hardeep Singh Puri, de Indiase permanente afgevaardigde bij de VN, op de gevaren van piraterij voor zijn land. De Somalische piraterij is volgens hem een “georganiseerde industrie” geworden. Criminele activiteiten in internationale wateren vormen voor zijn land, met een kustlijn van meer dan 7500 kilometer, een ernstige bedreiging.

Jaarlijks wordt voor ongeveer 110 miljard dollar (ruim 80 miljard euro) aan Indiase handelsgoederen door de Golf van Aden vervoerd. Elke maand varen er ongeveer 24 schepen onder Indiase vlag door de Golf, zei Puri. Meer dan 6 procent van alle zeelieden in de internationale scheepvaart is van Indiase afkomst.

“Wij vinden de veiligheid van het zeeverkeer voor de Somalische kust, in de Golf van Aden en de Arabische Zee, daarom erg belangrijk”, zei Puri.

Lucratief

Somalische piraten opereren steeds verder van de Somalische kust, zei Puri, tot zo’n 1000 tot 1200 mijl. De verschuiving van piraterij naar het zuiden en oosten van de Indische Oceaan laat zien dat piraten hun werkterrein verleggen om beveiliging door marineschepen te ontlopen. “Piraterij is daarnaast meer geraffineerd georganiseerd geworden. Het is een lucratieve activiteit”, zei hij.

Volgens het internationale Maritieme Bureau werden 1181 zeelieden door piraten gegijzeld in 2010, een recordaantal. Somaliërs waren verantwoordelijk voor de gijzeling van 1016 zeelieden.

Somalische piraten houden momenteel 28 schepen vast, met meer dan 638 bemanningsleden aan boord. Vorig jaar werden wereldwijd 53 schepen gekaapt. Bij 49 daarvan ging het om Somalische piraten. Vergeleken met 2009 was er in 2010 sprake van een stijging van 10 procent van het aantal kapingen.

Uit studies van verschillende denktanks blijkt volgens Puri dat piraterij op zee de wereldeconomie jaarlijks tussen 7 en 12 miljard dollar (tussen 5,1 en 8,8 miljard euro) kost.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.