Dossier Geld voor ontwikkeling

Van 13 tot 16 juli verzamelen wereldleiders, experts en belangengroepen in Addis Abeba voor de eerste van drie cruciale VN-vergaderingen dit jaar. Op Finance for Development wordt uitgemaakt hoe de duurzame ontwikkelingsdoelen  de komende jaren gefinancierd worden. Nieuwe opdrachten voor ontwikkelingshulp,  privékapitaal, belastinggeld, remittances…

za 18/07
CAFOD Photo Library (CC BY-NC-ND 2.0)
Gie Goris sprak in Addis Abeba met de directeur van de VN-milieuorganisatie over geld en duurzame ontwikkeling. ‘Als we het menen dat we een groene economie willen, dan moeten we ook nadenken over regelgeving voor de financiële sector.’
vr 17/07
© Gie Goris
Gie Goris is net terug van de Eerste Grote VN-conferentie van dit jaar. Hij geeft een snelcursus Hedendaagse Ontwikkelingsspraak voor iedereen die op de volgende receptie indruk wil maken op Alexander De Croo, Bogdan Vanden Berghe of het nichtje dat een tehuis voor straatkinderen startte in Nepal.
do 16/07
© Gie Goris
De Internationale Conferentie voor de Financiering van Ontwikkeling heeft een gezamenlijke slottekst goedgekeurd. De Verenigde Naties zijn enthousiast, de ngo’s ontevreden. Onder de woorden speelt de machtsverschuiving van het Noorden naar opkomende machten in het Zuiden.
wo 15/07
© Gie Goris
Minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo is terug van de VN-conferentie over financiering voor ontwikkeling. MO* vroeg de minister wat hij de voorbije dagen geleerd heeft. ‘België kan internationaal wegen als het duidelijke keuzes maakt.’
di 14/07
Eva Bennett (CC BY 2.0)
Als internationale donoren miljoenen dollars beloven voor wederopbouw na conflicten of humanitaire hulp, komt dat geld zelden volgens schema aan. Het komt te laat, blijkt minder dan beloofd of komt helemaal niet.
di 14/07
Ervins Strauhmanis (CC BY 2.0)
Het idee van een wereldwijde belastinginstelling, waar verschillende organisaties al langer voor pleiten, ligt op tafel tijdens de Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering in Addis Abeba. Maar een groep westerse landen komt met een eigen initiatief op de proppen.
di 14/07
© Gie Goris
De Belgische ontwikkelingssamenwerking moet vooral de armste en fragiele landen ten goede komen. Minister De Croo herhaalt het ook op de conferentie over de financiering van ontwikkeling in Addis Abeba. Helpt dat dan ook de armste mensen? En kan de overheid het risico op mislukking in fragiele landen nemen?
ma 13/07
WHO (CC BY 2.0)
Jaarlijks gaan miljarden aan ontwikkelingshulp naar gezondheidszorg, maar slechts een fractie daarvan is voor grensoverschrijdende initiatieven. Dat is te weinig, waarschuwen wetenschappers. Ze wijzen onder meer op de ebolacrisis.
ma 13/07
DFID - UK Department for International Development (CC BY-NC-ND 2.0)
Een wereld zonder malaria is ook voor de economie een goede zaak. Het kan minstens 4 biljoen dollar in het laatje brengen, zeggen de VN.
ma 13/07
Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
In Addis Abeba wordt gezocht naar geld om de opvolgers van de Millenniumdoelen te financieren. Jan Van de Poel, beleidsmedewerker 11.11.11, hoopt in de onderhandelingen kampioenen aan het werk te zien die open doelkansen niet laten liggen.
ma 13/07
Gates Foundation (CC BY-NC-ND 2.0)
In 45 landen heeft de helft van de bevolking geen toilet. De hulporganisatie WaterAid roept wereldleiders daarom op om programma’s rond water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voorrang te geven op de Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering.
ma 13/07
© Gie Goris
7000 mensen landden in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba om te debatteren over de trillion dollar agenda van toekomstige ontwikkelingsinspanningen. Overheden willen ambitieuze doelstellingen, maar gaan die niet zelf betalen. Van waar moet het geld dan wel komen? En waartoe dient het?