Dossier Verdreven & verlaten

Na #LuxLeaks en #SwissLeaks richt het International Consortium of Investigative Journalists nu zijn pijlen op de Wereldbank, de meest invloedrijke organisatie in internationale ontwikkeling.

Het onderzoeksproject ‘Verdreven & verlaten’ toont dat de Wereldbank haar eigen regels niet altijd volgt bij de hervestiging van personen die hebben en houden verloren door Wereldbankprojecten.

De problematiek raakt miljoenen mensen wereldwijd.

De onthullingen zijn ook van belang voor België. Ons land wordt weliswaar niet rechtstreeks getroffen door grote projecten die de Wereldbank financiert, er vloeit wel heel wat belastinggeld naar toe, en op bestuursniveau heeft België bij de instelling een flinke vinger in de pap. #3milliondisplaced

Foto: Keniaan toont zijn vernielde huis © Tony Karumba / GroundTruth

do 10/09
© Belga/AFP
De Wereldbank is de belangrijkste speler in de wereld van ontwikkelingsprojecten en draagt dan ook een grote verantwoordelijkheid voor het beschermen van kwetsbare groepen. Journalistiek onderzoek in Cambodja, Oeganda en India toont –opnieuw- aan dat de Bank die verantwoordelijkheid niet opneemt.
wo 10/06
Palmolievelden in de boerengemeenschap van La Confianza
In het noorden van Honduras zijn lokale boeren en grootgrondbezitters verwikkeld in een bijzonder bloedig conflict over betwiste stukken land. Opmerkelijk: een van de betrokken partijen, de palmolieproducent Dinant Corporation, kreeg een lening van de International Finance Corporation, een dochter van de Wereldbank.
vr 29/05
© Sami Siva / ICIJ
In maart kondigde de Wereldbank een actieplan aan om haar hervestigingbeleid te verbeteren. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) had becijferd dat de voorbije tien jaar naar schatting 3,4 miljoen mensen wereldwijd fysiek of economisch “ontheemd” waren ten gevolge van projecten gefinancierd door de Wereldbank. Voormalige Wereldbank-functionarissen stellen echter fundamentele vragen bij het actieplan. 
za 18/04
© Tony Karumba / GroundTruth
Het Wereldbankschandaal over de hervestiging van miljoenen mensen die hebben en houden verloren, roept de vraag op welke standpunten België officieel inneemt tijdens Wereldbank-discussies. MO* sprak erover met Pol Vandevoort, die binnen Noord-Zuidkoepel 11.11.11. al zeven jaar van nabij het Wereldbankdossier opvolgt. ‘We hebben toch het recht om te weten welke safeguards België gaat verdedigen? Maar men is als de dood om die informatie vrij te geven.’
vr 17/04
De Wereldbank moet sterkere waarborgen in het leven roepen om de vernietigende impact van projecten op mens en milieu te beperken. Met die boodschap trok een internationale ngo-delegatie naar Europese beleidsmakers. MO* kruiste hun pad.
do 16/04
© Belga / Saul Loeb
Het gloednieuwe ICIJ-onderzoeksproject Verdreven en verlaten toont dat de Wereldbank haar eigen regels niet altijd volgt bij de hervestiging van miljoenen personen die hebben en houden verloren door Wereldbankprojecten. Wat is het nieuws? Wat is het belang voor België? En waarom nu?
do 16/04
© Andrea Campeanu / ICIJ
In de naam van “ontwikkeling” werden leden van de Anuak-stam in Ethiopië geslagen, verkracht en vermoord. In deze mini-documentaire (6 minuten) getuigen ze over het Villagization-project van de Ethiopische overheid, dat gelinkt is aan een project gefinancierd door de Wereldbank. 
do 16/04
CC BY ND 2.0 Vasil Gjika
In 2007 werd het leven van de inwoners van Jale, een klein Albanees stranddorp aan de Ionische Zee, overhoop gegooid door een kustproject gefinancierd met een Wereldbank-lening van 17,5 miljoen dollar.
do 16/04
© Ciro Barros / Agência Publica
In Brazilië moesten landbouwgezinnen wijken voor de aanleg van de Gameleira-dam, een project gefinancierd door de Wereldbank. Ze werden uit hun huizen langs de Mundaú-rivier gezet. 35 gezinnen vonden in 2011 een nieuw onderkomen in Gameleira, een klein hervestigingsdorp dat de overheid had opgetrokken.
do 16/04
© Belga / Nicolas Maeterlinck
Deze week neemt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in Washington deel aan de Lentevergadering van de Wereldbank. Als voogdijminister is hij de politieke verantwoordelijke voor het Belgische Wereldbank-beleid. MO* vroeg Van Overtveldt welke positie België inneemt tijdens heikele discussies achter gesloten deuren, waar over het lot van miljoenen mensen wereldwijd wordt beslist.
do 16/04
© George Osodil / ICIJ
Onder een sombere, witte hemel vielen meer dan honderd gewapende politieagenten de sloppenwijk Badia East binnen in de krioelende Nigeriaanse megastad Lagos. Tijdens het oprukken klopten ze met hun knuppels op de ongeplaveide straten en tegen de bouwvallige muren van de krotten.
do 16/04
Overal ter wereld moeten mensen gedwongen verhuizen ten gevolge van ontwikkelingsprojecten die de Wereldbank financiert. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) bracht info over bijna 1000 projecten in meer dan 120 landen samen in één makkelijk doorzoekbare databank.
do 16/04
Sinds 2004 zijn naar schatting 3,4 miljoen mensen wereldwijd fysiek of economisch “ontheemd” ten gevolge van projecten gefinancierd door de Wereldbank. De slachtoffers van wat de Wereldbank ‘onvrijwillige hervestiging’ noemt, moesten gedwongen hun huis verlaten, hun land werd afgenomen of hun levensonderhoud werd aangetast. Bovendien liet de Wereldbank herhaaldelijk na de getroffen personen correct te compenseren. Dat blijkt uit een onderzoek door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).