Fiets onttroont 'Koning Auto' in Europa

npr-chart-for-cars-and-bikesIn 2012 gingen we met Zeronaut.be al eens kijken hoe de fietsverkoop in België liep. Uit de cijfers van de FOD Economie bleek dat de fiets hier al jaren populairder is dan de auto. Ook andere landen zoals Italië en Spanje, vertoonden toen reeds een trend naar een hogere fietsverkoop.

Uit recente Europese cijfers blijkt nu dat dit helemaal geen tijdelijk fenomeen was. In quasi heel Europa werden in 2012 meer fietsen dan wagens verkocht. Vreemd genoeg blijkt dat België samen met Luxemburg in 2012 de uitzondering zijn.

De crisis in de auto-industrie kan volgens NPR niet enkel meer te wijten zijn aan de financiële crisis. De hoge kost van brandstof en verzekeringen, maar ook het dalende belang van de auto als prestige-object, zorgen er voor dat zelfs in landen waar de economie groeide (bvb. Letland +3.6%) de fiets populairder blijft. Bovendien zeggen de cijfers ook iets over de manier waarop Europeanen zich verplaatsen en in het bijzonder jongeren kijken naar de auto als vervoersmiddel.

npr-chart-cars-bikes

De trend beperkt zich niet enkel tot Europa. Ook in de Verenigde Staten blijven de verkoopcijfers van fietsen sinds 2013 stabiel. In 2012 werden bijvoorbeeld meer dan 18 miljoen tweewielers verkocht.

Ten slotte bericht het rapport dat België 450.000 fietsen verkocht in 2012. Daarmee staat België op de tiende plaats in de E.U. en met 25.000 elektrische fietsen halen we de negende plaats. Dit is aanzienlijke daling t.o.v. 2011. Een trend die trouwens ook in Nederland te vinden is en in detail beschreven wordt in het rapport van Colliped.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift