© Reuters / Khaled Abdullah Ali Mahdi
Boek

Twee boeken die Jemen en Syrië op tafel leggen

Twee Nederlandstalige boeken zetten conflictlanden Syrië en Jemen opnieuw in de kijker: een pakkende familiegeschiedenis en een ge(s)laagd reisverslag. Beide boeken hebben niet de pretentie om de oorlogen te kaderen, maar schetsen de impact ervan op mensenlevens.
© Anthon Keuchenius
Boek

‘Jemenieten zien hun land als een begraafplaats voor grootmachten’

Net zoals de Afghanen zien ook de Jemenieten hun land als 'een begraafplaats voor grootmachten', merkt Abdelkader al-Guneid op in zijn boek "Prison Time in Sana'a". De vraag is: wacht Jemen hetzelfde lot? In drie recente boeken reis je als lezer mee door het door oorlog verscheurde land.
Azirlazarus (CC BY-SA 3.0)
Boek

De nasleep van Turks verzet in poëzie: ‘Poëzie graaft naar blinde vlekken’

Met "Nasleep" brengt de Nederlandse dichter Çaglar Köseoglu een opmerkelijke dichtbundel uit. Zeven jaar na de Gezi-protesten in Turkije neemt hij die als zijn vertrekpunt. MO* sprak met Köseoglu en met de Istanbulse dichter Efe Duyan over de sporen die revoluties nalaten.
© Reuters / Osman Orsal
Boek

Syrische schrijver Khalifa: ‘Oorlog ontneemt mensen alles, behalve hun streven naar waardigheid’

De Syrische schrijver Khaled Khalifa komt op 18 april naar Bozar. Brigitte Herremans schreef voor MO* een recensie over drie recente romans uit Syrië, om het leven in een verwoest land een béétje beter te begrijpen.
© City of Ghosts (2017)
Film

Journalistiek in de frontlinie tegen terreur, leugens en onderdrukking

Op de dertiende editie van Docville, het festival van documentairefilms, waren met ‘City of Ghosts’ en ‘All Governments Lie’ twee documentaires te bekijken over onderzoeksjournalistiek. MO* bekeek beide films en stelde vast hoe belangrijk informatie is in de strijd tegen terreur, leugens en onderdrukking.
© Rafat Alzakout
Recensie

De exodus uit Syrië in beeld gebracht

In twee roadmovies brengen Syrische filmmakers de val van de revolutionaire Syrische droom in beeld. In beide films keren de regisseurs terug naar hun land, waarbij ze een zelden vertoonde inkijk geven in de drama’s van de Syrische vrijheidsdenkers.
Muhammad Ghouri (CC BY 2.0)
Recensie

Niet iedereen vindt het wahabisme een bedreiging

Wat weten we eigenlijk over het wahabisme en moeten we bang zijn voor de “wahabisering” van de Belgische islam? Twee boeken, een Nederlandstalig en een Engelstalig, zetten het gangbare publieke discours over wahabisme en salafisme in perspectief.
Boek

Voorpublicatie: De Jihadkaravaan. Reis naar de wortels van de haat

Ooit stond jihadexpert Montasser AlDe’emeh op het punt om zelf de wapens op te nemen. Als een ontwortelde tiener die opgroeide met haat maar bevrijding vond in kennis, begrijpt hij beter dan wie ook wat westerse moslimjongeren doet bezwijken voor de lokroep van het kalifaat. Journalist Pieter Stockmans keek diep in AlDe’emehs ziel. ...
© Gie Goris
Recensie

Handvest van de Vrije Mens

Sinds zijn Moordende identiteiten wordt Amin Maalouf erkend als een van de grote denkers over de thema's die het politieke debat in Europa blijven bepalen: eigenheid en migratie, geweld en diversiteit. In zijn roman De Ontheemden werkt hij die thema's uit in fictievorm, toegespitst op zijn geboorteland Libanon. 'Van mij hoef je geen geruststelling ...
Recensie

Welkom in het paradijs

In Welkom in het paradijs brengt Tineke Bennema de lezer dichterbij het alledaagse leven in de bezette Westelijke Jordaanoever. Centraal in het boek staan de dagelijkse verzuchtingen en vreugdemomenten van de personages, waarbij de bezetting steeds het decor vormt.
Recensie

Zeven Vette Jaren

In Zeven Vette Jaren neemt Israëlische schrijver Etgar Keret de lezer mee op sleeptouw doorheen de eerste zeven levensjaren van zijn zoon Lev. Op tragikomische wijze verweeft Keret anekdotes uit zijn persoonlijke leven met zijn getuigenis van de impact van het Israëlisch-Palestijns conflict op de samenleving.
Boek

Zahra's Paradise

De Iraanse parlementsverkiezingen van 2 maart hebben nauwelijks een rimpeling veroorzaakt in de westerse media. Dat was anders bij de presidentsverkiezingen van 2009, toen Mahmoud Ahmadinejad het opnam tegen Mousavi en Karroubi, twee hervormingsgezinde kandidaten die de energie en de frustraties van dissident Iran konden mobiliseren.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.