Australië versoepelt migratiebeleid

De nieuwe Australische regering sluit de opvangcentra voor asielzoekers die de vorige premier John Howard had geopend op afgelegen eilandstaatjes in de Stille Oceaan. Mensenrechtenorganisaties juichen die beslissing toe, maar wijzen erop dat ook enkele andere kwalijke aspecten van de zogenaamde “Pacific Solution” moeten worden afgeschaft.
De “Pacific Solution” werd in 2001 door de regering van John Howard bedacht als antwoord op de toevloed van illegale bootvluchtelingen uit Azië. Asielzoekers werden ondergebracht in detentiecentra op verafgelegen eilanden in de stille Oceaan, zoals het ministaatje Nauru of het eiland Manus, dat tot Papoea-Nieuw-Guinea behoort. De landen in kwestie kregen een financiële vergoeding en de gesloten opvangcentra werden volledig door Australië gefinancierd.

Australiës nieuwe premier Kevin Rudd van de Labourpartij beloofde tijdens de verkiezingscampagne van november een einde te maken aan die praktijk. Het centrum op Manus is intussen gesloten en zeven Myanmarezen op Nauru kregen het statuut van asielzoeker. Voor tachtig Sri Lankanen op Nauru belooft de regering snel een oplossing.

Menselijke schade

Mensenrechtenorganisaties zijn uiteraard blij met het nieuwe migratiebeleid. “De gevolgen en de menselijke schade voor al die vluchtelingen die hebben zitten wegrotten in de gevangeniskampen op die kleine eilandjes zijn echt een van de meest walgelijke dingen die ik heb zien doen in de Australische politiek”, zegt Kon Karapanagiotidis, hoofd van het Asylum Seeker Resource Center (ASRC).

Nu de buitenlandse gevangenenkampen worden opgedoekt, moeten ook enkele andere maatregelen die deel uitmaakten van de “Pacific Solution” worden opgedoekt, zo vinden de organisaties. Sinds 2001 vallen enkele afgelegen gebieden, zoals de Cocoseilanden en het Ashmore-rif in de Indische Oceaan, buiten de Australische migratiezone. Dat betekent dat vluchtelingen die daar aankomen geen asielaanvraag kunnen indienen, hoewel het eigenlijk om Australisch grondgebied gaat.

De woordvoerder voor Migratieminister Chris Evans heeft aangekondigd dat de regering deze maatregel in 2008 opnieuw zal evalueren. De woordvoerder zei ook dat er voorlopig asielzoekers zullen blijven vastzitten op Christmas Island, een eiland in de Indische Oceaan 2600 kilomter ten noordwesten van Perth en 500 kilometer ten zuiden van Jakarta.

De mensenrechtenorganisaties vragen dat ook de gevangenis op Christmas Island wordt gesloten en dat al deze verafgelegen eilanden opnieuw tot de Australische migratiezone gaan behoren. Alleen zo kan volgens Karapanagiotidis vermeden worden dat de internationale reputatie van Australië verder schade lijdt omdat het land de Vluchtelingenconventie van de Verenigde Naties probeert te ondermijnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.