Mexico: vechten tegen windmolens

Tegen 2024 wil Mexico ruim een derde van zijn energie halen uit hernieuwbare bronnen. Het zuiden van het land is een goudmijn voor windenergie en vooral Oaxaca is de place to be. Tegen 2020 mikt Mexico op twaalf gigawatt elektriciteitsproductie uit windenergie, waarvan een groot deel afkomstig uit Oaxaca. Momenteel zijn er in die deelstaat al vijftien windenergieprojecten in werking.

  • CC Francisco Santos Voormalig Mexicaans president Felipe Calderón bij de opening van een windmolenpark in Unión Hidalgo, Oaxaca op 30 oktober 2012. Mexico wil een derde van zijn energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. CC Francisco Santos

Daarnaast is er ook een in Baja California en een in Chiapas. Zestien projecten zitten in de pijplijn (negen in Oaxaca, vijf in Baja California en twee in Jalisco). Maar al die installaties worden overschaduwd door het megaproject van de landengte van Tehuantepec. In die regio is het grootste windpark van Mexico gepland –en tevens een van de grootste van Latijns-Amerika. Het gaat om 132 turbines en een transmissielijn van 52 kilometer om het park te verbinden met het elektriciteitsnet.

Het windpark is een onderdeel van het Mesoamerica-project, vroeger Plan Puebla Panama genoemd, een immens infrastructuurproject voor Midden-Amerika. Het project van de landengte zou uitgevoerd worden door het Spaanse bedrijf Mareña Renovables. Doel is elk jaar een miljoen ton CO2 te besparen –een immense stap vooruit voor het klimaat.

Probleem is dat de lokale gemeenschappen zo’n park helemaal niet zien zitten. Zij stellen dat alle voordelen naar de anderen gaan (elektriciteit voor de stad Ixtepec en voor bedrijven als Heineken, Coca-Cola en andere) terwijl zij zelf met de nadelen opgezadeld worden: geluidshinder, verlies van flora en fauna, en waterverontreiniging. Sommige gemeenschappen worden zelfs van hun grond verdreven.

De strijd gaat hard tegen hard. Leiders van het verzet werden benaderd in pogingen tot omkoperij. Sommigen ontvingen doodsbedreigingen van huurmoordenaars. Toch willen de inwoners niet wijken. In opdracht van het Spaanse bedrijf Mareña en op bevel van de gouverneur Gabino Cué omsingelde de politie de gemeenschappen van Alvaro Obregón en San Dionisio del Mar, nadat die op 31 januari een gedwongen overleg met het bedrijf geweigerd hadden. Omwille van al die weerstand heeft het bedrijf er al mee gedreigd een nieuwe locatie te zoeken. Voorlopig voelen de georganiseerde gemeenschappen zich overwinnaars, al is de strijd nog lang niet gestreden. De belangen die op spel staan, zijn immers groot.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.