Mexico zegt rokersgilde de wacht aan

Rokers zijn niet langer onaantastbaar in Mexico. Deze week werd duidelijk hoeveel zieke rokers de Mexicaanse staat in de toekomst zullen kosten. De nieuwe regering van president Felipe Calderón, die in december de door zijn voorganger bevroren belastingen voor tabaksfirma’s optrok, zal nu waarschijnlijk nog hardere maatregelen afkondigen.
In Mexico roken zeker 16 miljoen mensen. Bij jongeren rookt één op vijf, en onder de rokers gaan vrouwen er met een gemiddelde van zes sigaretten per dag steviger tegen aan dan mannen.
De ‘tabacómetro’, een grote enquête van de Amerikaanse farmaciereus Pfizer en het Mexicaanse enquêtebureau De la Riva, deed deze week in Mexicaanse regeringskringen de wenkbrauwen fronsen. Beleidsmensen weten dat meer dan de helft van alle rokers voortijdig sterft. Ze kosten de staat extra geld omdat ze vaker door ziekte niet op hun werk verschijnen en dure medische behandelingen nodig hebben. In Latijns-Amerika gaat tussen zes en 15 procent van de gezondheidsbudgetten op aan zieke rokers.
Het probleem zal niet vanzelf weggaan. Het totale aantal rokers liep de voorbije vijf jaar wel met 15 procent terug maar de Mexicaanse jongeren roken almaar meer. Amper een derde van de 103 miljoen Mexicanen durft iets te zeggen als ze gestoord worden door rokende medemensen.

Gezondheidsfonds


De regering van president Vicente Fox (2002-2006) verplichtte zich er in 2004 in een omstreden akkoord met de tabakssector toe om de belastingdruk op sigarettenfabrikanten niet te verhogen. In ruil daarvoor beloofden die ondernemingen een openbaar gezondheidsfonds te spijzen.
Na het aantreden van de nieuwe president Calderón maakte het parlement meteen een einde aan dat akkoord door de belastingen voor tabaksbedrijven op te trekken. De prijs van een pakje sigaretten steeg daardoor van minder dan 1,4 tot meer dan 1,5 euro. De regering heeft ook nog andere maatregelen beloofd om roken onaantrekkelijker te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.