Mozambique likt wonden na storm Favio

De cycloon Favio heeft in Mozambique aan zeker tien mensen het leven gekost. 70 mensen raakten gewond en honderden huizen werden vernield. De kuststad Vilankulo had het meest te lijden onder de cycloon.
In Vilankulo hebben het dak van het ziekenhuis en van de gevangenis het begeven, waardoor alle gevangenen de benen hebben genomen. Ook van 117 klaslokalen zijn de daken weggeblazen en het lerarencentrum en de woningen van veertig leraars zijn zwaar beschadigd, zo meldt het Mozambikaanse persagentschap AIM in Maputo.
Bovendien zitten de 93.000 inwoners van de kuststad zonder elektriciteit en dus ook zonder stromend water, omdat de waterpompen niet werken. Het telefoonverkeer lag na de doortocht van Favio ook een tijdje plat, maar is ondertussen terug hersteld.
Meer dan 300 hulpverleners zijn naar de regio getrokken om hulp te bieden. Drie VN-agentschappen (UNICEF, het Wereldvoedselprogramma en de Wereldgezondheidsorganisatie) zijn onderweg om te peilen naar dringende behoeften in het getroffen gebied.
De wind bereikte op sommige momenten een snelheid van 180 kilometer per uur, maar de cycloon Favio verloor veel van zijn kracht na de doortocht door Vilankulo. Het blijft wel hevig regenen, ondermeer ten noorden van de Zambezivallei, waar grote overstromingen meer dan 120.000 mensen dakloos gemaakt hebben.
Op meer dan 50 plaatsen zijn hulppakketten gedropt, sommige locaties zijn enkel bereikbaar per helikopter. “Mijn grootste zorgen zijn drinkbaar water en hygiënisch sanitair”, zegt Paulo Zucula, het hoofd van de Mozambikaanse rampenagentschap, aan het VN-agentschap IRIN. “Het is belangrijker dan voedsel. Indien je cholera krijgt, ben je onmiddellijk dood.”
Zucula ziet de komende vijf dagen geen problemen meer, maar waarschuwt voor een nieuwe storm, cycloon Gamede, die zich vormt boven de oostelijke kust van Madagaskar. Volgens het waarschuwingscentrum van de Verenigde Naties is het nog te vroeg om in te schatten waar de cycloon aan land zal komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift