Ontwikkelingsorganisaties vrezen donorstop na aankoop koninklijke jet

Nadat eerder Malawi de geldkraan zag toegedraaid omwille van het verdwijnen van maïsvoorraden, vrezen ontwikkelingsorganisaties in Swaziland dat hun land als volgende aan de beurt is. Hoewel er door de droogte acute voedseltekorten zijn, besliste de regering van premier Sibusiso Barnabas Dlamini 50 miljoen euro, een vierde van het nationale budget, te spenderen aan de aankoop van een vliegtuig voor koning Mswati.


Het vliegtuig wordt geleverd eind 2002, op een moment dat volgens schattingen van hulporganisaties een vierde van de bevolking honger zal aangewezen zijn op voedselhulp. Om de nood te lenigen heeft Swaziland 19 miljoen euro nodig. De bijdrage van de regering bleef voorlopig beperkt tot 500.000 euro. Met de aankoop van de jet is de staatsschuld van het koninkrijk in Zuidelijk Afrika meteen verdubbeld.

Momenteel hebben we nog genoeg middelen om twee maanden voedsel te blijven leveren, waarschuwt Mary Ann Marks van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, We kunnen blijven werken zolang er geld op tafel komt, en dat zal gebeuren wanneer Swaziland niet negatief in het nieuws komt.

Ontwikkelingsorganisaties in Swaziland vrezen dat de aankoop van de jet wel eens de druppel zou kunnen zijn die de emmer doet overlopen. Transparantie en verantwoording zijn essentieel om donorsteun te krijgen, stelt Cyprian Mabuza van de katholieke hulporganisatie Caritas. Als voorbeeld in de regio geldt Mozambique, dat na de overstromingen in 2000 de buitenlandse steun efficiënt gebruikte om een nagelnieuw wegen-, telefoon-, en elektriciteitsnet aan te leggen.

De krant Times of Swaziland stelde dat donorlanden zich vroeg of laat gaan afvragen waarom ze de aankoop van een privé-jet subsidiëren door voedselhulp te leveren die de regering blijkbaar ook zelf had kunnen betalen.

Toch is de vrees dat de geldkraan wordt toegedraaid misschien niet helemaal gegrond. De Britse ambassadeur in Swaziland, David Reader, heeft al laten weten dat de steun niet in het gedrang komt door de aankoop van het koninklijke vliegtuig. Zolang mensen van honger sterven, hebben we geen andere keuze dan te doen wat we kunnen, zei Reader. Blijkbaar hebben de machthebbers in Swaziland dat goed begrepen.Xml=3

Ref: af dv

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift