Regen overspoelt Afrika

De regen houdt lelijk huis in Afrika. In Senegal overstroomden dorpen en akkers. In Tsjaad trad het Lere-meer buiten zijn oevers en de Sudanese regering zegt dat overstromingen het leven van een miljoen mensen op het spel zetten.
Het regenseizoen in Senegal kwam laat op gang, maar zorgt nu voor zware overstromingen, zoals in het stadje Thies. De Senegalese krant Wal Fadjri meldt dat 123 families hun huis moesten verlaten nadat het water een meter hoog kwam te staan. Negen mensen kwamen om het leven door elektroshocks. Ook Louga, Dakar en Ziguinchor hebben te kampen met wateroverlast.
Het Lere-meer in Tsjaad trad op 9 augustus buiten zijn oevers, waardoor verschillende dorpen ontruimd moesten worden. Ook langs de rivier Bhar Azoum, zo’n 400 kilometer ten noorden van het meer, dreigen overstromingen.
In Burkina Faso ligt volgens het VN-nieuwsagentschap IRIN een humanitaire crisis op de loer. De regen vernielde er huizen en akkers. “De situatie is chaotisch en in enkele gebieden hebben we nog nooit zo’n hevige regens meegemaakt”, zegt Amadé Belem, de voorzitter van de nationale hulpdienst. “Veel mensen zijn alles kwijt”. Twee derde van de huizen in het stadje Banh zijn weggespoeld door de regen, 3.500 mensen zijn dakloos.
In Kenia hindert zware regenval de reddingspogingen in een wijk die onder een modderstroom verdween. Vijf lichamen konden al geborgen worden, vier mensen zijn nog vermist. Honderd medewerkers van het Keniaanse Rode Kruis trokken naar de plaats van de ramp om te helpen, maar graafmachines konden niet ingezet worden omdat ze wegzakten.
Het Sudanese ministerie van Humanitaire Zaken verspreidde gisteren een persbericht waarin het waarschuwt voor zware overstromingen die het leven van een miljoen mensen bedreigen. Het waterpeil van de Blauwe Nijl, de Atbara en de Sobat bereikt een alarmerende niveau. Al zeventig mensen kwamen om het leven door het noodweer in Sudan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.