Onderzeeërs: destructief, alomtegenwoordig en top secret

Een kwart van alle landen ter wereld onderhoudt een onderzeebootvloot. Ook anno 2012 blijven onderzeeërs van cruciaal belang voor nucleaire afschrikking, spionage en assymetrische oorlogsvoering.

  • CC MATEUS_27:24&25 Een nucleaire Amerikaanse onderzeeër van de Ohio-klasse op volle snelheid. CC MATEUS_27:24&25

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit duikbotendossier te lezen.


De geopolitiek van onderzeeërs

Zeventig procent van de aardbol is bedekt met water. Onderzeeërs kunnen zich eender waar onopgemerkt bevinden. Een overzicht van de geopolitieke hotspots waar ze heer en meester zijn.


Het veelzijdige takenpakket van de onderzeebootvloot

Mijnen leggen, torpedo’s en raketten afvuren, stiekem Special Forces aan land brengen, ongezien inlichtingen inwinnen en de tegenstander angst inboezemen met een duizelingwekkend nucleair arsenaal: het takenpakket van de onderzeeër is divers.


De wereldwijde onderzeevloot

Volgens het Britse marktonderzoeksbureau ICD Research bezitten 41 landen samen 450 onderzeeërs. Er bestaan twee soorten: diesel-elektrische en nucleair aangedreven onderzeeërs.

De onzichtbare vijand
De grote kracht van elke duikboot is zijn stealth, zijn heimelijkheid. ‘Als een onderzeeër niet gevonden wil worden, ga je die niet vinden’, zegt commandant Gillis, die jarenlange ervaring heeft met anti-onderzeeboot-oorlogsvoering. ‘Je hebt een quasi onzichtbare vijand, die zich pas zal vrijgeven op het moment dat hij dat kiest.’

150 jaar duikbootoorlog
Duikboten worden al anderhalve eeuw gebruikt in oorlogvoering. Sinds Wereldoorlog I hebben ze een niet te onderschatten rol binnen de militaire strategieën van de grootste legermachten in de wereld. Het aantal echte confrontaties buiten de twee Wereldoorlogen is echter beperkt, zoals onderstaand chronologisch overzicht laat zien.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur