Het aprilnummer van MO* is verschenen
Op woensdag 30 maart is het aprilnummer van MO* verschenen met daarin opnieuw heel wat spraakmakende reportages, interviews en dossiers. In onderstaand artikel kan je de korte inhoud van dit nieuwe nummer bekijken.
**MULTICULTUREEL GENK: ‘Uitwisseling is goud waard’
**De multiculturele samenleving is mislukt, zeggen Angela Merkel, Nicolas Sarkozy en David Cameron. ‘Genk is er tot op vandaag in geslaagd samen te leven met de verschillende gemeenschappen’, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). ‘In de mijn was iedereen zwart. Die verbondenheid is er nog steeds, de rugzak uit het verleden dragen de Genkenaars mee. Ze hebben deze stad samen gebouwd. Wel stel ik vast dat er groeiende xenofobie, segregatie en spanning is.’ Heel wat blanke Genkenaars hopen volgens Dries dat Genk opnieuw wordt zoals het vroeger was. ‘Ze houden vast aan hun kerktoren. Maar je kan de tijd niet terugdraaien. De samenleving van 2020 zal een andere zijn dan die van de jaren negentig.’ MO*journalist Kristof Clerix liep twee weken rond in de wijken van de mijnstad en sprak met twintig Genkenaars van diverse komaf. Multicultureel Genk in zeven stappen.
**DE KAARTEN HERSCHUD BIJ HET IMF: België verliest het zwaarst in het IMF
**Om relevant te blijven, moet het Internationaal Muntfonds (IMF) de opkomende landen meer stem geven. Eind 2010 is dan ook een nieuwe stemmenverdeling vastgelegd die Mo* nu publiceert. België, dat daarbij aan invloed inboette, probeert zijn plaats in de IMF-bestuursraad te behouden door samenwerking met Nederland.
**WALLONIË ERKENT TWEEMAAL ZOVEEL MOSKEEËN ALS VLAANDEREN: ‘De Moslimexecutieve is geen parlement’
**De Moslimexecutieve –de officiële vertegenwoordiging van moslims in België– blijft voor beroering zorgen. De een pleit voor een hervorming in de samenstelling van het orgaan, de ander wil nieuwe verkiezingen. Mogelijk kan een derde spoor soelaas bieden.
**ONGELIJKE FINANCIERING EREDIENSTEN EN LEVENSBESCHOUWINGEN: De koek is te katholiek
**Levensbeschouwelijke stromingen in België worden door de overheden niet op een gelijke manier behandeld. Dat blijkt onder meer uit de verschillen in overheidssteun. Eind maart presenteert de werkgroep Magits-Christians hierover een opvolgverslag. In een eerder rapport stelde de groep voor de federale wetgeving op de erediensten te hervormen.
**INTERVIEW MET PLO-VERTEGENWOORIGSTER LEILA SHAHID: ‘Iedereen weet nu dat de Arabische burgerbevolking bestaat’
**De Palestijnse PLO-vertegenwoordigster Leila Shahid weet maar al te goed wat de hang naar vrijheid betekent. Ze kent de Arabische wereld als haar broekzak maar werd –zoals de rest van de wereld– in snelheid genomen door de Tunesische en Egyptische jongeren die hun presidenten onttroonden. Een gesprek over de Arabische revoluties, de uitgelekte Palestine Papers en de interne verdeeldheid onder de Palestijnen.
**OPINIE: Het spanningsveld tussen energie en democratie
**John Vandaele en Alma De Walsche: “Er is nood aan een fundamenteel herdenken van onze energiesystemen.”
**LANDBOUW: Leren leven met voedselcrisissen
**Volgens sommige analisten moeten we met voedselcrissen leren leven. Enkele decennia geleden wist de markt geen blijf met de voedseloverschotten, vandaag zijn de markten strak aangespannen. Die nieuwe context hertekent de wereldvoedselmarkt en lokale landbouwsystemen. Her en der worden initiatieven genomen om de landbouw te wapenen tegen al te grote schokken.
**ZUID-ZUID IS HOT: ‘Diplomatie van de harten’
**Onder president Lula da Silva nam Brazilië een actieve rol op in Afrika. Lula trad graag op als ‘spreekbuis van de onderdrukten in het Zuiden’ en was groot voorstander van de Zuid-Zuidsamenwerking. Met welke erfenis gaat Lula’s opvolgster Dilma Rousseff aan de slag? MO* maakt de balans op.
**TURKIJE: De punks van Istanbul rapen vodden
**De kloof tussen arm en rijk is groot in Turkije, de Osmaanse economische tijger. In miljoenenstad Istanbul vegen stedelijke vernieuwingsprojecten de vertrappelden zonder pardon weg.
**BAN OP AMBACHTELIJKE MIJNBOUW IN KIVU: ‘Alsof de president ons langzaam wil vermoorden’
**De Congolese president Joseph Kabila verbood een half jaar lang alle ambachtelijke mijnbouw in de Kivu-streek. Die beslissing gooide de levens van heel wat Congolezen overhoop. Sara Geenen bericht vanuit het nog altijd instabiele Zuid-Kivu.
**ISLAM, JODENDOM EN CHRISTENDOM LIJKEN ERG OP ELKAAR: Zelfkritiek is de moeder van de dialoog
**Tegenwoordig worden jodendom en christendom dikwijls voorgesteld als verwante zielen die staan voor democratie en mensenrechten, terwijl islam uit een heel ander hout zou zijn gesneden. Tom Kenis betoogt in dit essay dat er in de boeken en de praktijk van de drie religies weinig is dat die stelling staaft.
**FOTOREPORTAGE: Ook in Mali is water het kernwoord
**Het regenseizoen is in Mali later begonnen dan normaal. De bevolking vreest voor hongersnood.
**PORTRET VAN PAKISTAANS AUTEUR MOHSIN HAMID: ‘Niemand kan ons tot uniformiteit dwingen’
**Kunst is niet een van de eerste zaken waaraan je denkt als Pakistan het onderwerp is. Nochtans wonen er heel wat toonaangevende kunstenaars in het Land van de Zuiveren. Een van de meest opvallende stemmen vandaag is Mohsin Hamid, auteur van onder andere De val van een fundamentalist. ‘De tegenpool van fundamentalisme is niet secularisme, maar pluralisme.’
**DREIGBRIEF AAN CATHERINE ASHTON
**David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen schrijven een dreigbrief aan Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie.
**NIEUWE RUBRIEK: U LIET HET ONS WETEN
**In de rubriek ‘U liet het ons weten’ gaat MO* op zoek naar mensen of acties die werken aan een andere wereld. Op 3 februari 2011 schreef Leen De Clercq: ‘Beste, ik vermoed dat het voor MO* interessant kan zijn om lokale LETS-groepen (…)’ Wat zijn LETS? Hilde Pauwels zocht het uit.
**NIEUWE RUBRIEK: INTERNET EXPLORED
**De nieuwe reeks Internet Explored verkent alle hoeken van het wereldwijde web en houdt de vinger aan de pols van online revoluties. In het eerste artikel gaat Maarten Lambrechts dieper in op de ‘ruggengraat’ van het internet.
En verder in het aprilnummer
MO*. Uw maandelijks mondiaal magazine.
Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.
Neem een abonnement via onze abonnementspagina.