Dominicaanse nerd

Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao is niet brandnieuw, maar het is wél hemels mooi. Van Junot Diaz vescheen al eens een kortverhaal in MO* (Thuis is waar mijn schildpad hangt, september 2004) en het motief uit dat verhaal keert verrassend terug in deze debuutroman.

Hoofdpersonage Oscar Wao leeft in de Verenigde Staten in een gemeenschap van migranten uit de Dominicaanse Republiek. Hij echter de ultieme Dominicaanse antiheld: hij is dik, onaantrekkelijk en intellectueel, en het allerergste: hij slaagt er niet in een meisje te versieren. Nu mag Goedele wel beweren dat nerds hot zijn, het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao bewijst dat het allesbehalve lonend is om als nerd door het (migranten)leven te gaan. Al is enige nuance op zijn plaats.
Diaz beschrijft het lot van zijn Oscar met zoveel medevoelen en inlevingsvermogen, dat je helemaal van hem gaat houden. Bovendien is het nerd-zijn van Oscar een toevallige verschijningswijze van een oervloek, een fuku, die met de familie meegereisd is vanuit Santo Domingo naar Nueva York.
Oscar draagt, met andere woorden, op geheel eigen wijze de gevolgen van een “misstap” van zijn oorspronkelijk succesvolle en alom gerespecteerde grootvader. Junot Diaz schreef met dit boek een verhaal met zo veel facetten, dat het soms op een literaire discobal lijkt.
Oscar Wao gaat over de troebele dagen van een asociale puber, de culturele codes van de Dominicaanse migrantengemeenschap, de navelstreng met het moederland die zorgvuldig gecultiveerd wordt, maar ook over de schokkende geschiedenis van de dictatoriale dagen van de Dominicaanse Republiek.
Diaz werkt dat laatste uit tot een van de centrale thema’s zonder dat het luchtige boek er ook maar een moment onder gaat lijden. Hij slaagt er zelfs in een roman met historische voetnoten af te leveren zonder ooit de indruk van een verhandeling te wekken. Je leest de voetnoten met evenveel plezier als het verhaal zelf. Iemand die met zo’n volwassen boek debuteert, kan je bezwaarlijk een beloftevol talent noemen. Junot Diaz is een groot schrijver, maar heeft dat tot nu goed verborgen gehouden.
Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao door Junot Diaz is uitgegeven door Mouria. 335 blzn. ISBN 978 90 458 0008 0

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur