Niemandsland. Over Gentenaars zonder woning

Podcast: Gent gekraakt

© Ruth Govaerts

 

2017 was het jaar waarin Gent kraakstad van Vlaanderen werd. Na een hevige mediastorm en verhitte politieke debatten werd een kraakwet gestemd en voerde Gent een actieplan tegen kraken in. Maar wat zijn de gevolgen van dit nieuwe beleid? Wat betekent de kraakwet voor daklozen? Waarom kraken mensen? Kunnen ze nergens anders terecht? En waarom leven er nog steeds gezinnen met kinderen op straat in Gent?

In de driedelige audioreportage Niemandsland gaan we op zoek naar de antwoorden. Een maand lang spraken we met krakers, daklozen, gezinnen die op straat leven en hulpverleners. Mensen die vaak onzichtbaar leven, verborgen in de rand van de stad. In deze podcast hoor je hun stemmen.

Aflevering 1: Gent gekraakt

“Eerste kraker van Gent” Mario neemt ons mee terug in de tijd, naar de gloriedagen van het kraken. Hij vertelt waarom hij zoveel te danken heeft aan zijn tijd in het kraakpand. Kraakactivist Jelle maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk in de samenleving. Voor hem is kraken een eerlijke manier om rijkdom te herverdelen. En Wietske toont hoe dichtbij kraken kan komen, als ze plots het huis van haar pas overleden moeder niet meer binnen kan.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift