Julia.Roesler (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Hoe de opmars van de elektrische auto misstanden voedt in nikkelmijnen in Zuidoost-Azië

De productie en verkoop van elektrische voertuigen (EV) raakt in verschillende delen van de wereld in een stroomversnelling. Maar de daarbij behorende mijnbouw van nikkel bedreigt de rechten en de natuur van mensen in Indonesië en de Filipijnen, zo waarschuwt een nieuw rapport.
CC0
Analyse

Van magneten tot elektrische auto's: Europa's zoektocht naar grondstoffenzekerheid

De wereldwijde overschakeling op groene energie doet de vraag naar een aantal cruciale grondstoffen enorm stijgen. Europa is voor deze grondstoffen grotendeels afhankelijk van import uit andere landen. Met de Critical Raw Materials Act wil de EU die afhankelijkheid bijsturen.
World Bank / Grant Ellis (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Wereldbank zet klimaatactie meer centraal

De Wereldbank overweegt klimaatactie een centralere plaats te geven in haar missie. Dat blijkt uit een visietekst die de ontwikkelingsbank naar haar aandeelhouders stuurde.
Pixabay
Analyse

Nu dure bosbelofte van Glasgow moet worden ingelost, komen meeste landen erop terug

Nu een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de VN-klimaattop in Glasgow van vorig jaar - een breed gedragen verbintenis om ontbossing een halt toe te roepen - vertaald moet worden in concrete actie, haken de meeste ondertekenaars af. 
COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
ADB / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Duurzame energiecentrales verdrijven plattelandsbewoners in Azië

Rurale, inheemse bevolkingsgroepen in Azië moeten noodgedwongen verhuizen om plaats te ruimen voor hernieuwbare energieprojecten. Schone energiecentrales krijgen steun van de overheid en worden minder gecontroleerd. Vaak ontbreekt een beleid om mensenrechtenschendingen tot een minimum te beperken.
Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
WiNG (cc b y-sa 3.0)
Analyse

De groene energierevolutie begint in China

China wekt zijn elektriciteit grotendeels op met fossiele brandstoffen, net als elke opkomende economische macht dat gedaan heeft sinds de Industriële Revolutie. Maar wie niet verder kijkt dan dat feit, ziet een belangrijke trend over het hoofd. De Chinese stroomopwekking wordt steeds groener – veel sneller dan in welk ander vergelijkbaar sys ...
Peter Dupont
Analyse

De eeuwige strijd tegen Japans bloedgras

Zonder rijst in de maag blijven arme boeren de oorspronkelijke wouden in de provincie Isabela vernietigen. De ngo Payoga leert hun op een duurzame manier overleven. "En dat is net geen Sisyphuswerk," zegt coördinator Julie Flores.
REUTERS/Jason Lee
Analyse

Door de Chinese bril: Klimaat en groene energie

China is het economische wonder van het laatste decennium. Het vestigen van zo een wonder vereist echter ook duizelingwekkend veel energie. Omdat het land zich daarom nog niet wil binden aan internationale klimaatverdragen (net zoals de Verenigde Staten trouwens), krijgt het heel wat kritiek te verduren vanuit het Westen.
Land Rover Our Planet
Analyse

China vestigt records in alle richtingen

China doet grote inspanningen om zijn economie te vergroenen. Toch zal het land zwaar blijven wegen op zijn eigen ecosystemen en die van de wereld. Die conclusies dringen zich op na het lezen Groene economie en groene banen in China, een rapport van het World Watch Institute over de evoluties in de sectoren energie, transport en bossen.
Arup
Analyse

De mythe van de eco-stad

Voor de kust van Sjanghai zou China tegen 2040 ’s werelds eerste eco-stad bouwen, Dongtan. Uitsluitend windmolens, zonnepanelen en biogasinstallaties moesten de stad van energie voorzien. Dongtan was het groene antwoord op het Chinese energie- en migratievraagstuk.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.