Crisis richt sociaal bloedblad aan in Caraïben

De voorbije maanden zijn er duizenden banen verloren gegaan in de mijnbouw, de metaalsector en andere industrietakken in de Caraïben. Beleidsmakers hadden gedacht dat de gevolgen van de crisis grotendeels beperkt zouden blijven tot het toerisme. Een einde van het banenverlies is nog niet in zicht.
In Jamaica zijn bijna 2.000 mensen werkloos geworden door het faillissement van Alumina Partners of Jamaica. Nog veel meer mensen in de dorpen rond de bauxietmijnen voelen de gevolgen ervan, want het bedrijf zorgde er voor de stroom- en watervoorziening en beheerde er zelfs scholen.
Deze maand kondigde het Chinese Bosai Minerals plannen aan om een vijfde van de ongeveer 600 werknemers in zijn mijnen in het zuidoosten van Guyana te ontslaan.  Enkele weken eerder kondigde de Russische aluminiumgigant Rusal meer dan 50 ontlagen aan in het kleine land.

25.000 ontslagen


Ook in andere landen van de Caraïben zetten multinationals het mes in hun personeelsbestand. Het voorbije jaar hebben meer dan 25.000 mensen in de Caraïben hun baan verloren in bedrijven die een directe band hebben met groepen in Noord-Amerika of Europa. 
Voor de grootste verliezen zorgde het faillissement van twee regionale financiële instellingen, CL Financial in Trinidad en de Stanford Financial Group met zetels in Texas en op Antigua. Die faillissementen brachten ook duizenden houders van hypotheekleningen, autoverzekeringen en pensioenplannen in de problemen.
Politici in de Caraïben lagen tot voor kort alleen echt wakker van de daling van het aantal toeristen en de gevolgen daarvan. In trekpleisters als de Bahama’s hebben hotels delen van hun gebouwen gesloten en tientallen werknemers naar huis gestuurd omdat de zaken zo slecht gaan. Sommigen kunnen terugkeren als er weer meer gasten opdagen, maar anderen zijn regelrecht ontslagen.
Door het banenverlies in de andere sectoren gaan nu alle alarmbellen af. “De mensen in regio beginnen nu te beseffen wat de economische en financiële crisis echt betekent. Dit is een ernstige crisis die om ernstige antwoorden vraagt”, zegt Edwin Carrington, secretaris-generaal van de Caraïbische Gemeenschap (Caricom).

Nog meer problemen verwacht


Experts vrezen voor nog grotere problemen. Ancel Roget, de voorzitter van de machtige vakbond van de oliesector op Trinidad and Tobago, verwacht dat er tegen het eind van dit jaar op de twee eilanden alleen al nog eens 12.000 banen zullen sneuvelen. Naast oliemaatschappijen voorziet ook de bouwsector er verdere ontslagen.
In Jamaica staan zeker 1000 banen op de helling in de luchtvaartsector, het openbaar vervoer en de telecommunicatiesector.
De Caraïbische politici hopen dat ze internationale hulp krijgen om de crisis te boven te komen. Ze dringen er onder meer op aan dat de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds de landen uit de regio weer toegang bieden tot goedkope leningen, al ligt hun inkomen per inwoner daar eigenlijk te hoog voor. De Caraïbische landen voeren aan dat hun economieën erg kwetsbaar zijn. Eén orkaan kan een klein eiland bijvoorbeeld voor jaren weer in economische problemen storten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.