Dossier De impact van #Luxleaks

Na de publicatie van het #luxleaksdossier over de controversiële belastingafspraken van honderden grote internationale bedrijven met het Groothertogdom Luxemburg en de reacties daarop in de politieke wereld, werd duidelijk dat dit dossier verder opvolging verdiende. We zetten een crowdfundingactie op om fondsen te verzamelen zodat we een journalist extra ruimte konden geven om aan het onderwerp te werken. Dankzij de gulle ondersteuning van tientallen MO*lezers haalden we op zeer korte tijd het vooropgestelde bedrag van 7500€, binnen, dat John Vandaele de mogelijkheid geeft om de zaak op de voet op te volgen. Het resultaat ervan vindt u in dit dossier.

vr 24/04
© Mar Cabra
Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waar MO* deel van uitmaakt, veroordeelt met klem de aanklacht tegen de Franse journalist en ICIJ-lid Edouard Perrin door het Luxemburgse parket, in een zaak over gelekte documenten die wereldwijde belastingontwijking door grote bedrijven heeft blootgelegd.
wo 01/04
© Belga/Laurie Dieffembacq
Op een hoorzitting over de strijd tegen fiscale fraude hebben drie Belgische journalisten van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) in de kamercommissie Financiën toelichting gegeven bij hun onderzoeken Offshore Leaks, LuxLeaks en SwissLeaks.
di 31/03
© Senaat
In 2014 heeft de antiwitwascel 84 dossiers van ernstige fiscale fraude doorgemeld aan de parketten, goed voor een bedrag van 345 miljoen euro. In vergelijking met 2013 gaat het om een stijging met meer dan 50 procent, bevestigt Jean-Claude Delepière, voorzitter van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI).
do 12/02
James Vaughan (CC BY-NC-SA 2.0)
Hoe de druk besproken taxshift in België wordt ingevuld, zal een weerspiegeling zijn van de maatschappelijke keuzes waar deze regering voor staat.
do 05/02
Friends of Europe (CC BY 2.0)
Na maanden van politieke strijd lijkt het nu definitief: naar aanleiding van LuxLeaks komt er geen onderzoekscommissie naar fiscale ontwijking in de EU, maar wel een speciale commissie. De toekomst zal uitwijzen of deze voldoende toegang tot fiscale en dus nationale documenten krijgt. 
di 03/02
Radikale Venstre (CC BY-NC 2.0)
De Europese Commissie heeft bekendgemaakt een onderzoek te openen naar de zogenaamde excess profit rulings die België heeft afgesloten met multinationals. Die zouden filialen van multinationals een oneerlijk voordeel geven tegenover andere bedrijven in België en dat is in strijd met de competitieregels. 
ma 02/02
European Parliament (CC BY-NC-ND 2.0)
Met een uitgelekt document probeert Philippe Lamberts, fractievoorzitter van de groenen in het Europees parlement, de noodzaak van een sterke onderzoekscommissie rond LuxLeaks aan te tonen. 
wo 28/01
Images Money (CC BY 2.0)
Onenigheid gisteren in de Kamercommissie Financiën. Dirk Van der Maelen (sp-a) betichtte België ervan vijftien onwettige rulings te hebben toegekend. De voorzitster van de rulingcommissie ontkende dat. Luk Van Biesen (Open VLD) zwaaide met lof: ‘De rulingcommissie heeft de voorbije jaren heel wat economische beslissingscentra in ons land gehouden.’ De discussie maakte duidelijk dat de argumentatie bij heel wat politici sinds LuxLeaks niet echt veranderd is: België mag op fiscaal gebied niet strenger zijn dan andere landen. Op die manier dreigen de poorten voor fiscale ontwijking wagenwijd open te blijven. 
di 27/01
© Belga
België leeft zijn eigen wetgeving inzake rulings niet na. Dat stelt Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp-a) op basis van concrete voorbeelden. Hij vraagt zich af hoe we de rulingcommissie nog kunnen vertrouwen als ze zo laks met de eigen wetgeving omspringt.  © Belga
wo 14/01
© Belga
Vandaag (14 januari) spraken 194 leden van het Europees parlement zich uit voor een onderzoekscommissie inzake belastingontwijking. Dat is voldoende om de zaak te bespreken in de conferentie van de fractievoorzitters. Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie, en Kathleen Van Brempt, vice-voorzitter van de socialisten en democraten, zeggen dat hun fractie daar de oprichting van een onderzoekscommissie zal steunen. Dat betekent dus er een stemming in de plenaire vergadering komt. Alle Europeanen zullen dus kunnen zien welke parlementairen het zwaarste instrument willen inzetten om rechtvaardiger belastingen te krijgen in Europa.
do 18/12
© Belga
De Belgische belastingwet biedt minister van financiën Van Overtveldt een buitenkans om vanaf 1 januari 2015 meer transparantie te scheppen in de Belgische geldstromen naar Luxemburg. Hij zegde in de Kamercommissie financiën toe die kans te zullen grijpen maar hield zich op de vlakte toen we om meer duidelijkheid vroegen.
vr 05/12
CC Lisbon Council
Deze week besliste het Europees parlement dat er naar aanleiding van LuxLeaks twee rapporten worden geschreven. De groene fractie en een deel van de civiele samenleving blijven een onderzoekscommissie nastreven. Zetten de grote fracties daarmee Juncker uit de wind? En wordt LuxLeaks recht gedaan met deze aanpak? 
do 13/11
© Reporters / Brecht Goris
Vorige week donderdag, de dag nadat het Luxleaksschandaal uitbrak, werd op Europees niveau besproken hoe een bepaald fiscaal achterpoortje kon worden dichtgedaan. 25 lidstaten wilden de tekst meteen goedkeuren, Nederland was tegen, België sloot zich aan bij verder uitstel, al beloofde minister Van Overtveldt in de media actie op Europees niveau.