Juni 2012

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine juni 2012.

DE AGENDA VAN RIO+20: De grijze zones van de groene economie
De VN-top over duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding komende maand in Rio de Janeiro staat helemaal in het teken van de groene economie. Maar is dat niet gewoon het vertrouwde kapitalisme met een groen jasje? MO* onderwerpt de groene economie aan een kritische blik en schetst wat er in Rio precies op het spel staat.

MO* SPRAK MINISTER VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING PAUL MAGNETTE: ‘Als je niet probeert, zal het zeker niet lukken’
Paul Magnette, de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking, legt de lat hoog: hij wil dat ons land een samenhangend ontwikkelingsbeleid voert. Dat betekent concreet dat Magnette een soort “schoonmoeder namens het Zuiden” wordt: het beleid van andere ministers moet rekening houden met de ontwikkelingsnoden.

TRANSITMIGRANTEN: De kampen van Duinkerke
Tussen De Panne en Calais ligt Duinkerke. De kuststad kreeg na de opruiming van de illegale kampen in Sangatte en Calais een sterke instroom van transitmigranten. Vandaag zijn er minder migranten, maar de kampen zijn niet verdwenen.

KRITISCHE VN-STEM OVERLEEFT AANVAL VAN HET WESTEN: ‘De financiële sector moet getemd’
De VN-conferentie over Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) was een van de weinige internationale organisaties die de financiële crisissen min of meer voorspelden. Sommigen wilden de organisatie een toontje lager doen zingen, maar de ontwikkelingslanden zegden neen.

AFRICOM: Amerika terug van nooit weggeweest in Afrika
Afrika kan sinds enkele jaren weer openlijk rekenen op Amerikaanse militaire steun. Dat blijkt uit de aandacht voor Joseph Kony’s Leger van de Heer en voor islamistische verzetsgroepen.

BAANBREKERS: Grote Prijs Toekomstige Generaties
De Stichting Toekomstige Generaties reikt elk jaar de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties uit aan een project dat erin slaagt de principes van duurzame ontwikkeling – economische welvaart, sociaal welzijn en respect voor het milieu – te combineren. MO* stelt alvast de vier laureaten voor. U kunt mee bepalen wie de winnaar wordt, door op onze website de filmpjes te bekijken en uw stem uit te brengen. De prijsuitreiking is op 12 juni in Brussel.

TUNESIË: Salafisten, secularisten en het volk
Tunesië worstelt in het tijdperk na Ben Ali met een identiteitscrisis, die vaak de economische crisis overschaduwt. De beloften die rijke landen deden naar aanleiding van de Jasmijnrevolutie zijn niet alleen ontoereikend, ze werden vooral (nog) niet nagekomen. En het volk tast nog dieper in zijn portemonnee.

RWANDA EN BURUNDI: Balans van vijftig jaar onafhankelijkheid
Begin juli vieren de voormalige Belgische mandaatgebieden Rwanda en Burundi de vijftigste verjaardag van hun onafhankelijkheid. De twee landen hebben zo veel gemeen dat ze af en toe met elkaar verward worden, of toch minstens beschouwd worden als een soort tweeling. Maar wie beter kijkt, ziet duidelijk dat de verschillen heel groot zijn.

ISMAIL FAROUK, GEOGRAAF EN STADSKUNSTENAAR: ‘Smaaklik!’: Zuid-Afrikaanse blik op Ledeberg
In 2008 werd de Zuid-Afrikaan Ismail Farouk geselecteerd door Africalia en de stad Gent om een kunstwerk te ontwerpen voor de gemeente Ledeberg. Op zijn functioneel kunstwerk ‘Smaaklik’ is het nog even wachten, maar intussen deelt Farouk met MO* alvast zijn visie op ruimte en samenleven in Ledeberg, Europa en thuisland Zuid-Afrika.

BANGLADESH: Het waterland warmt op
Bangladesh is ondanks zijn 160 miljoen inwoners het kleine broertje in Zuid-Azië. Nochtans gebeuren er boeiende zaken in de delta van de Ganges, de Brahmaputra en de Meghna. Economische wonderen bestaan er samen met politieke nachtmerries en sociale droomscenario’s. Bericht vanuit het waterland par excellence.

MENSENHANDEL IN EUROPA: ‘Vrouwen verkopen is makkelijker dan drugs verkopen’
Roemenië en Bulgarije zijn de grootse “leveranciers” van vrouwen die in de West-Europese seksindustrie werken. Omdat de aandacht van beleidsmakers voor het probleem dreigt te verslappen en de pooiers hun aanpak verfijnen, ging Mashid Mohadjerin op zoek naar de gezichten achter het verhaal.

ZUID-AFRIKAANSE WIJNBOERDERIJEN: De afdronk smaakt naar armoede
Zuid-Afrikaanse wijnboeren produceren meer dan zevenduizend verschillende wijnen en behoren tot de welgestelde elite in het land. Miljoenen consumenten proeven wereldwijd van de hoge kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijn, maar de arbeiders die de druiven plukken en verwerken, genieten nauwelijks mee van de geproduceerde meerwaarde.

INDIGNADO: 11 september
Column van schrijver Stefan Hertmans

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.