Dossier Op de Oekraïense frontlijn

Het conflict in Oekraïne laait op. MO* trok naar de frontlijn: Donetsk richt zich op Rusland, Odessa op het Westen. De grootmachten lanceren deze twee regio’s als paradepaardjes van hun oorlog om de toekomst van Europa. Ontdek hoe de geopolitieke aardverschuiving er op het terrein uitziet. Van pro-Russische separatisten, Franse strijders en vluchtelingen, tot Oekraïense nationalisten.

do 27/07
© Jürgen Augusteyns
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een decreet ondertekend om het Oekraïense staatsburgerschap van de voormalige Georgische president Mikheil Saakasjvili in te trekken. Uit verschillende hoeken komt de kritiek dat Porosjenko de oppositie monddood wil maken. Saakasjvili zou uitgeleverd kunnen worden aan Georgië. Nog maar twee jaar geleden had Porosjenko aan Saakasjvili zelf het staatsburgerschap en de post van gouverneur van de provincie Odessa gegeven.
di 21/02
© Jürgen Augusteyns​
De Russische president Vladimir Poetin heeft de paspoorten van de pro-Russische Volksrepublieken Donetsk en Loegansk in Oost-Oekraïne erkend. Het zou wel eens kunnen dat een hereniging van het land niet meer mogelijk is, na deze nieuwe stap naar aansluiting op Rusland. Ondertussen sluit de EU Oekraïne aan op de Schengenzone.
ma 06/02
© Jürgen Augusteyns​
De oorlog in Oost-Oekraïne barstte opnieuw los, één dag na het eerste telefoontje tussen Trump en Poetin. De frontlijn schuift geen meter op, maar in de oorlog om invloedssferen wordt wel gebied ingenomen. MO* dook in het hart van een geopolitieke aardverschuiving, aan beide kanten van de frontlijn.
di 15/11
© Mikheil Saakasjvili
En daar was ze dan: de langverwachte aankondiging van de politieke partij van voormalig Georgisch president Mikheil Saakasjvili in Oekraïne. Hij wachtte het perfecte moment af voor deze historische stap: de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Beide heren hebben een verleden samen. Saakasjvili mikt in Oekraïne op een populistische golf à la Trump.
di 08/11
© Jürgen Augusteyns
Mikheil Saakasjvili, de voormalige Georgische president, was anderhalf jaar gouverneur van de Oekraïense provincie Odessa. Daar kwam gisteren een einde aan. ​Hij beschuldigt de president ervan om zijn hervormingen te blokkeren. Is dit een dramatisch ontslag of gewoon Saakasjvili’s exit-strategie uit Odessa, op weg naar de nationale politiek in Kiev?
ma 05/09
© Jürgen Augusteyns
De inzet van de door het Westen gesteunde regimeverandering in Oekraïne was de opbouw van een democratische rechtsstaat. MO* stelde vast dat ontwikkelingen op het terrein in tegenovergestelde richting gaan. De oorlog gaf ultranationalisten macht, als beschermers tegen Russische dreiging. Ze willen noch een compromis met Rusland, noch democratie in Oekraïne.
vr 02/09
© Jürgen Augusteyns
Oorlog vergroot alle emoties uit en tegelijk gaat het dagelijkse leven gewoon verder. Vreugde wordt een kostbaar goed, aan verdriet is geen tekort. Dit zijn de mensen, in al hun schoonheid en kwetsbaarheid, die vermalen worden in het geopolitieke conflict om Oekraïne. Een reportage van fotograaf Jürgen Augusteyns vol contrasten, voorbij de stereotypen.
do 01/09
© Jürgen Augusteyns
Met 1,4 miljoen zijn ze, de vergeten Oekraïense “intern ontheemden”, vluchtelingen in eigen land. Hun situatie bereikt stilaan het kookpunt. De staat voert een oorlog in het oosten, maar slaagt er niet om de mensen die vluchten voor de vijand een waardig leven te bieden. MO* volgde drie sterke vrouwen in hun eenzame zoektocht naar een nieuw leven.
wo 31/08
© Jürgen Augusteyns
Het vredesakkoord tussen regering en separatisten in Oost-Oekraïne werd dit jaar meer geschonden dan gerespecteerd. Het voorziet autonomie voor het oosten, maar extremisten aan beide kanten strooien roet in het eten. Burgers betalen de prijs. Zo ziet de scheiding van een volk eruit.
di 30/08
© Jürgen Augusteyns
Geradicaliseerde westerlingen die de wapens willen opnemen tegen de NAVO en de VS vechten bij de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. MO* volgde hen aan Europa’s enige frontlijn.
ma 29/08
© Jürgen Augusteyns
De strijd om Oekraïne wordt geopolitiek hard gespeeld. De voormalige Georgische president Mikheil Saakasjvili is vandaag gouverneur van de strategische Oekraïense provincie Odessa. MO* sprak er met de inner circle van de man die eerst Georgië bij de Navo moest halen en nu Oekraïne op neoliberale leest moet schoeien.
do 11/08
© Jürgen Augusteyns
Rusland beschuldigt Oekraïne van het beramen van terreuraanslagen in de Krim en beweert dat twee Russische militairen werden gedood. Oekraïne ontkent. De extreme spanning tussen Oekraïne en Rusland is hoe dan ook tastbaar in de straten van Odessa en Donetsk, stelde MO* journalist Pieter Stockmans deze zomer terplaatse vast.