©Xavier Malafosse / Wostok Press / Maxppp Egypte
Analyse

Tien jaar na de Egyptische revolutie: al-Sisi duldt geen tegenspraak van religieuze autoriteiten

Tien jaar na het uitbreken van de revolutie leven de Egyptenaren nog steeds in angst. President al-Sisi smoort elke vorm van protest in de kiem, ook die van religieuze leiders en instituten.
Hague Talks
Interview

Egypte telt 66 vrouwelijke en 16.000 mannelijke rechters: ‘Het rechtssysteem moet gelijker’

De afgelopen maanden spreken Egyptenaren zich uit tegen seksueel geweld. Juriste Omnia Gadalla strijdt dan weer voor meer vrouwelijke rechters in het land dat nu 16.000 mannelijke en 66 vrouwelijke rechters telt: ‘Elke keer ik iets online wil plaatsen, moet ik vooraf met mijn advocaat overleggen.’
© Reuters / Amr Abdallah Dalsh
Nieuws

#MeToo in Egypte: ‘Progressieve ideeën winnen terrein, maar dat brengt nog geen democratie’

‘Het conflict is nog nooit zo intens geweest’, weet een Egyptische feministische activiste. De afgelopen weken woedde een nieuwe #MeToo-golf in het land door een overvloed aan getuigenissen over seksueel misbruik.
Jacey Fortin / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Ethiopië dreigt watertoevoer Nijl af te snijden met Renaissancedam

Egypte en Soedan maken zich grote zorgen over de gevolgen van hun watervoorraad wanneer opvangbekken aan de Grote Renaissancedam in Ethiopië binnenkort gevuld zal worden. ‘Egypte moet doodsbang zijn’, zegt Mirette Mabrouk, gespecialiseerd in waterveiligheid in het Midden-Oosten.
Freedom for Patrick George
Analyse

Egypte sluit jonge activisten op zonder eerlijk proces. ‘En Europa kiest opnieuw voor steun aan een bloedige, wrede dictator’

De namen Giulio Regeni en Patrick George Zaki zeggen je waarschijnlijk weinig. De eerste, een student, werd in 2016 verminkt en vermoord teruggevonden. De laatste, een activist, zit al een jaar vast in een Egyptische cel. De Egyptische student Ahmed Samir wacht hetzelfde lot.
Ramy Raoof (CC BY 2.0)
Reportage

Egypte's zware erfenis van Hosni Moebarak: ‘Zonder hem was er geen Sisi’

Dinsdag overleed de Egyptische oud-president Hosni Moebarak. Hij was bijna dertig jaar aan de macht tot hij tijdens de protesten van de Arabische Lente werd afgezet. Sindsdien is het er in Egypte niet beter op geworden, integendeel. ‘President Sisi is als Moebaraks Egypte op steroïden.’
EU (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Morsi: martelaar of terroristenleider?

De Egyptische ex-president Mohamed Morsi is overleden. Als lid van de Moslimbroederschap werd hij in 2012 verkozen tot eerste democratische president van Egypte. Na protesten pleegde het leger een coup; Morsi werd afgezet en belandde in de gevangenis. Wat is de impact van zijn dood in Egypte?
CC0
Analyse

Waarom 2019 niet het jaar van de persvrijheid zal worden

Het gaat niet goed met de persvrijheid in de wereld, volgens Reporters Zonder Grenzen. Het beroep van journalist wordt globaal gezien onveiliger en autoritaire leiders slagen er steeds vaker in invloed uit te oefenen op de media. 
Reportage

Leven in een leprakolonie: ‘Dit is een veilige plek. Buiten worden we als monsters gezien’

Rady Gamal, vertolkt in de film Yomeddine de hoofdrol. Daardoor is hij vandaag een beroemdheid in Egypte. Toch leeft hij nog steeds een bescheiden leven in de leprakolonie Abu Zaabal, waar de inwoners merken hoe, dankzij zo’n film, de stigma’s langzaam verdwijnen. 
© Reuters / Amr Dalsh
Analyse

Egyptische president verkiest bankrente boven investeringen in publieke sector

Een gruwelijk treinongeluk in Caïro legt de onderinvestering van de Egyptische overheid in de publieke sector bloot. Terwijl de bevolking substantieel toenam, namen de investeringen in het spoorwegnet af.
Reportage

Films maken in Egypte: na de revolutie de ontnuchtering

Op 25 januari was het acht jaar geleden dat op Tahrir de Egyptische Revolutie losbrak. Wat heeft die politieke omwenteling veranderd voor de onafhankelijke filmsector in Egypte? De revolutie gaf een positieve impuls, maar omdat de politieke situatie er niet beter op werd, blijft daar vandaag niet veel van over.
© emma van der Zalm
Analyse

Arabische winter: In Egypte neemt de despotische brutaliteit jaar na jaar toe

Acht jaar na het uitbreken van de Egyptische Revolutie is het land er niet op vooruit gegaan. Terwijl president Al-Sisi in zijn tweede ambstermijn zit, uiten mensenrechtenorganisaties grote zorgen over de situatie in Egypte.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.