© Brecht Goris
Column

Het geweld van stilte

Twintig jaar lang zweeg ze erover, maar recente gebeurtenissen zetten Anya Topolski ertoe aan om de stilte te doorbreken. Ze doet een dwingende oproep om eindelijk komaf te maken met het elitarisme, seksisme en racisme binnen de academische wereld. Wat het allemaal nog erger maakt, is het zwijgen van de academische gemeenschap.
© Brecht Goris
Column

Niet alles is onder controle (en dat hoeft ook niet)

Tijd heelt alle wonden, zo wordt ons steeds gezegd. Maar dat is simpelweg niet waar, weet Anya Topolski, die zeven jaar geleden een dochtertje verloor. ‘Ook al is mijn diepe wonde niet meer aan het bloeden, er is nog steeds een pijnlijk litteken, een dat ik ook niet zou willen uitwissen.’
© Brecht Goris
Column

Waarom het Westen zo slecht is voorbereid op de crisis

Na twee maanden quarantaine zou MO*columniste Anya Topolski willen dat we – individuen met een moderne westerse seculiere wereldvisie – meer rituelen hadden. De coronacrisis openbaart dat het Westen uit het oog heeft verloren wat echt belangrijk is – het sacrale – en alleen nog lijkt te geven om winst en materialisme.
© Brecht Goris
Column

Laten we de liefde dekoloniseren

Het concept van liefde mag nooit begrensd worden en we zouden het moeten omarmen in al haar diversiteit, zegt MO*columniste Anya Topolski. Ze pleit dan ook voor de dekolonisering ervan. Gedekoloniseerde liefde kan ons meer liefdevol en meelevend maken. Twee dingen die heden ten dage dun gezaaid zijn.
© Brecht Goris
Column

Mogen je keuzes een weerspiegeling zijn van je hoop, niet je angsten

Hoe mooi de nieuwe outfit ook is of hoe snel de nieuwe auto ook rijdt, hoop is niet te koop. Hoe hard we het ook proberen, we kunnen aan de stress, droefheid en eenzaamheid van de neoliberale realiteit niet ontsnappen door toe te geven aan de materialistische modus operandi. Dus waar is hoop te vinden?
© Brecht Goris
Column

Ah nee, niet nóg een artikel over Zwarte Piet...

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn er weer. Met Sinterklaas heeft Anya Topolski niet echt een probleem, maar wel met de figuur van Zwarte Piet. Topolski blikt terug op twee jaar strijd tegen Zwarte Piet en ziet verandering, vaak dankzij onzichtbare heldinnen. 
© Brecht Goris
Column

Is het integratiediscours een vorm van “seculiere” bekering?

Natuurlijk is het zinvol om anderen te vragen en in staat te stellen de lingua franca hier te leren, stelt Anya Topolski. Maar assimilatie? Waarom zouden zij die hier terechtkomen, om welke reden ook, moeten assimileren? Is iemand incompleet of verkeerd of “belastend” als hij niet Vlaams, Belgisch of Europees is?
© Brecht Goris
Column

Ik ben geen racist, maar…

Je hoeft geen filoloog te zijn om de parallellen te zien tussen de notities over taal- en woordgebruik die de Poolse Joodse filoloog Victor Klemperer tussen 1933 en 1945 maakte en het taalgebruik van bepaalde politici tijdens de laatste verkiezingen in België en Nederland.
© Brecht Goris
Column

Een filosofische stemwijzer

Het grootste gevaar voor een democratie is dat de leden van de politieke gemeenschap stoppen met ‘waarom’ te vragen of te denken, vindt Anya Topolski. Ze ziet daarom heil in een filosofische stemwijzer, want de huidige stemwijzers zijn politiek gezien problematisch.
© Brecht Goris
Column

Wat de verkiezingen in Israël ons leren over de paradox van democratie

Als het over Israël gaat, is er één zin waaraan Anya Topolski zich zwaar ergert – één die ad nauseum wordt herhaald door Westerse politici en media: ‘Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten’. Heeft u ooit gehoord van een democratie waar slechts 50 procent van het volk stemt? De vergelijking met de Zuid-Afrikaanse Apartheid ligt om de hoe ...
© Brecht Goris
Column

Je bent medeverantwoordelijk voor het klimaat waarin Christchurch kon plaatsvinden. Wat kun je eraan doen?

‘Frantz Fanon heeft gelijk: een samenleving is racistisch of niet. De samenleving waar wij in leven, is racistisch. Alleen zij die geblindeerd zijn door hun privilege, kunnen dat ontkennen. Stilte en ontkenning zijn de belangrijkste collaborateurs van racisme.’
© Brecht Goris
Column

Waarom zou protesteren geen feestje mogen zijn?

Anya Topolski heeft de voorbije weken en maanden met veel belangstelling de wekelijkse #YouthforClimate-protesten gevolgd. Wat haar opviel: het plezier waarmee de jongeren protesteren. En de vaststelling dat politiek en media niet goed weten hoe om te gaan met dat plezier.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.