© Reuters / Cathal McNaughton - Beeldbewerking Inge D’haen
Interview

Kan ook vrede viraal gaan op sociale media?

Informatieoorlogen op platformen zoals Facebook, WhatsApp en Twitter lijken al jaren te woeden. Die monden helaas ook uit in écht geweld, van de bestorming van het Amerikaanse Congres tot rellen in Oost-Congo. Maar: er wordt net zo goed gewerkt aan digitale vrede.
© Reuters / Jason Lee
Analyse

De Verenigde Staten of China: wie wint de strijd om Israëlische technologie?

China investeerde de voorbije jaren fors in de bloeiende Israëlische technologiesector, tot ongenoegen van de Verenigde Staten. Israël komt zo steeds meer gekneld te zitten tussen zijn oude bondgenoot en de ambitieuze geldschieter uit het Oosten. 
Cristian Ibarra / Pixabay (CC0)
Longread

‘We hebben een nieuw model van elektronica nodig’

Biologisch afbreekbare elektronica, het klinkt veelbelovend. Toch zal het nog even duren voordat we ermee aan de slag kunnen. Het is ook nog maar de vraag of we smartphones of computers volledig afbreekbaar kunnen maken. Onderzoekers zijn alvast hoopvol: ‘Afbreekbare elektronica zijn geen gimmick.’
© Reuters / Tiksa Negeri
Analyse

De stille Afrikaanse race naar de ruimte

Naar de ruimte gaan wordt steeds minder duur, en dus nemen ook meer niet-traditionele landen deel aan de race naar de ruimte. In Afrika bijvoorbeeld, waar ruimtevaartagentschappen en -bedrijven het licht zien.
Renato Stockler (CC0 1.0)
Interview

‘Het privacydebat komt soms erg elitair over, zeker in Brazilië’

'Wie economisch achtergesteld is, geeft vandaag maar al te snel zijn persoonlijke data af als hij daarmee kleine voordelen kan bekomen, zoals een goedkoper internetabonnement.' De Braziliaanse privacygoeroe Ronaldo Lemos legt de zwaktes en kansen van privacywetten bloot, in eigen land én wereldwijd.
Interview

‘Je kan privacy niet zomaar opzijschuiven tot het beter gaat met een land’

Digitale technologie kan dienen om mensen te emanciperen of net om hen te onderdrukken. Het is een tegenstelling die de Egyptische privacyactivist Ramy Raoof dagelijks bezighoudt. ‘Je kan privacy niet zomaar opzijschuiven tot je een hoger niveau van economische ontwikkeling haalt.’
World Bank / Ousmane Traore (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Speelt jarenlange ervaring met infectieziekten vandaag in Afrika's voordeel?

Maanden na het uitbreken van de pandemie blijft een verwachte apocalyps in Afrika uit. Sterker nog, Afrikaanse landen doen het veelal beter dan hun rijkere tegenhangers in Europa en Noord-Amerika. Hoe komt dat?
Aram Bartoll (CC BY-SA 4.0, bewerkte foto) / © Gie Goris
Analyse

Coronacrisis bedreigt privacy in Afrika: ‘De bestaande hightech oplossingen werken niet voor ons’

Data staan centraal in de wereldwijde aanpak van het coronavirus: van het gebruik van telecomdata tot apps om contacten op te sporen. Maar dat brengt controverse over privacy met zich mee, ook in Afrika. Zwakke regulering maakt dat continent extra kwetsbaar voor lekken en massa-surveillance. Al komen er ook privacygevoelige alternatieven op.
Carleton
Analyse

Van Galileo tot BeiDou: iedereen gps-soeverein?

Omdat het gps-systeem gecontroleerd wordt door het Amerikaanse leger, opereren en bouwen heel wat landen eigen alternatieven. Het Chinese BeiDou is daar de meest recente van en, in de context van de toenemende handelsoorlog tussen de VS en China, waarschijnlijk één van de belangrijkste.
Erik (HASH) Hersman (CC BY 2.0)
Analyse

Hoe Afrika onze artificiële intelligentie voedt

Artificiële intelligentie of AI, het klinkt hightech en vooral westers. Maar onder de oppervlakte doen heel wat Amerikaanse techgiganten, maar ook Belgische start-ups, beroep op goedkope data-arbeid uit het Globale Zuiden. Dat levert kansen voor regio’s in Afrika, maar zorgt ook voor bedreigingen. Een analyse.
© ÖBB/Harald Eisenberger
Analyse

‘Wie weet keren we terug naar de tijden van de Oostende-Wien-Express’

Op vakantie gaan met de nachttrein: tot enkele decennia geleden was dat een perfect normaal iets om te doen. Zelfs jongere generaties herinneren zich misschien nog de wintersporttreinen, die onder de dekking van de nacht Belgen naar skiresorts in de Alpen voerden. Vandaag blijft er amper iets over van al die lijnen. Maar daar komt misschien ve ...
CC0
Analyse

Waarom we (niet) moeten vrezen voor telecomreus Huawei

In Groot-Brittannië krijgt de defensieminister zijn ontslag door een Huawei-lek, de Verenigde Staten bannen het gebruik van Huawei-apparatuur bij overheidsdiensten en adviseert Europa hetzelfde te doen. Moeten we allen vrezen voor de macht van deze telecomreus? 

Pagina's

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.