© Brecht Goris
Column

Commandeur in de Kroonorde, Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui kreeg vorige week het nieuws dat hij binnenkort Commandeur in de Kroonorde is. Niet echt een adellijke titel, wel een uitzonderlijk ereteken. Wat voelt hij daarbij? De vragen die journalisten stelden, werkten als een koude douche op een zonnige ochtend.
© Brecht Goris
Column

De undercover-Arabier

Een uitspraak van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie over blanke privileges zette ook Sidi Larbi Cherkaoui aan het denken. 'Als blanke 37-jarige man moet ik instemmen met haar zeer trieste uitspraak.'
Brecht Goris
Column

Eén achternaam, veel toekomst

M'n eerste reactie was ongeloof, daarna verbazing, ik was een beetje perplex en ook wel geflatteerd. Enfin, ik voelde een beetje vanalles tegelijk. Bij de 25 invloedrijkste allochtonen in België te horen was een verrassing, maar vijfde te eindigen leek plots een Olympische overwinning; het voelt aan als belangrijk, maar ook een beetje raar. Misschi ...
Brecht Goris
Column

Vervaldatum op seksuele gelijkheid?

De laatste weken waren moeilijk te verteren voor de internationale holebi gemeenschap. Tussen Rusland en het Westen is er haast een nieuwe Koude Oorlog aan de gang rond het recente repressieve standpunt ten aanzien van “niet traditionele” families. Maar ook elders zijn enkele landen stappen terug aan’t zetten in de rechten van de ...
Brecht Goris
Column

Dit is de toekomst. Adem haar in.

Beijing, november 2014. Een uitzonderlijke zonnige dag in deze meestal erg grijze, in smog gehulde metropool. Ik werk hier nu al enkele weken aan een project met de prachtige Chinese klassieke danseres Yabin Wang. We ontwikkelen samen een nieuwe dansvoorstelling: Genesis. Een voorstelling waarin ik tracht een licht te werpen op onze behoefte aan gr ...
Brecht Goris
Column

De jacht is open

Het is al enkele maanden duidelijk: Rusland neemt een verschrikkelijke intolerante houding aan ten opzichte van lesbische, homoseksuele en biseksuele individuen. Via recente wetgeving in onduidelijke en algemene rechtstaal, wordt het hele gelijkheidsprincipe tussen hetero's en homo's onderuit gehaald. Wat doe je daaraan?
Brecht Goris
Column

De monnik en de danser

Wat betekent het als de ene vijftienjarige monnik wil worden in Tibet en de andere balletdanser bij het Bolshoï in Rusland? En waarom reageert de wet en de samenleving zo verschillend op deze twee jongeren die hun leven een radicale wending willen geven? Sidi Larbi Cherkaoui wenst hen alvast alle succes toe.
Bart Lasuy
Column

Facebook is een bosbrand

'Dit is de uitdaging van deze eeuw: het internet opent alle kanalen om beter geïnformeerd te geraken, maar opent ook alle kanalen om sneller gemanipuleerd te worden.' Sidi Larbi Cherkaoui worstelt met de algemene en  behoorlijk onverdaagzame verontwaardiging op zijn Facebokpagina. Iedereen moet plots heel erg Trayvon Martin zijn.
Bart Lasuy
Column

Geschiedenis is theater

Sidi Larbi Cherkaoui zit in Londen te worstelen met enkele zwarte bladzijden uit de Belgische geschiedenis, meerbepaald de koloniale uitbuiting van Congo en de moord op Patrice Lumumba, en hij komt tot de vaststelling dat geschiedenis en theater belangrijke gelijkenissen vertonen.
Bart Lasuy
Opinie

Cultuur is verscheidenheid in Europa

Europa is in alle opzichten een entiteit met veel gezichten. Zijn grootste troef is die meervoudigheid. Het is een veelheid die zich natuurlijk uit in diverse kunstvormen: schilderkunst, literatuur, architectuur, muziek, dans. Alle Europese landen beïnvloeden elkaar in kunst, als in een chemische reactie waardoor nieuwe inzichten ontwikkelen.
Bart Lasuy
Column

Pleidooi voor radicalisering

Van nature is Sidi Larbi Cherkaoui geneigd tot flexibiliteit en compromis, maar in de kunstenares Marina Abramovic ontmoet hij een inspirerend tegenbeeld. Radicaliteit, ontdekt hij, is schoonheid als ze extreem persoonlijk is. Een radicale keuze hoef je anderen niet op te dringen, maar kan zaken in beweging zetten die anders blijven stilstaan.
Bart Lasuy
Column

Killing me sweetly

Sidi Larbi Cherkaoui is aangekomen in Las Vegas en baant zich een weg tussen de suikertaarten en suikerbommen. 'Zoet, in deze éénentwintigste eeuw, is, spijtig genoeg, vergif geworden.' Een pleidooi tegen de commerciële aanslag op ons lijf en leven.

Pagina's