Rock Cohen (CC BY-SA 2.0)
Analyse

De onzekere toekomst van het Europese verleden

De Europese Unie bouwt een museum om haar eigen geschiedenis en de Europese identiteit in de kijker te zetten. Doen Europese beleidsmakers in hun zoektocht naar de band met de burger aan herinneringspolitiek? En werkt dat negentiende-eeuwse trucje nog wel in deze digitijden?
Laurens Cerulus
Analyse

Malta, in de frontlinie van het Europese asielsysteem

Sinds Malta deel uitmaakt van de Europese Unie, is de kleine eilandstaat ook onderdeel van de Europese migratiefrontlijn. Bootvluchtelingen opgepikt uit zee worden in detentiecentra opgesloten, waar mensenrechten allesbehalve vanzelfsprekend zijn. Laurens Cerulus ging voor MO* de toestand ter plaatse opnemen.
Official U.S. Navy Imagery
Nieuws

Somalische piraten stimuleren ontwikkeling in binnenland

Het losgeld van de piraterij voor de kusten van Somalië stroomt door naar het binnenland. Dit blijkt uit een studie van de denktank Chatham House. De piraten pompen driemaal meer geld in het land dan de regering.
European Parliament
Nieuws

Belgische diplomatie wordt ongeduldig van Ashton

Twaalf ministers voor Buitenlandse Zaken lieten de EU-Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton weten dat ze maar beter in gang schiet. België onderschreef dit standpunt. Belgische diplomaten vertelden MO* dat ze vooruit willen met Europa, maar dat momenteel frustratie en ongeduld overheersen.
European Parliament
Nieuws

Lady Ashton is te zwak volgens EU-lidstaten

De buitenlandministers van twaalf EU-landen zeggen dat het leiderschap van Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton faalt. In een gelekte brief staat te lezen dat de nieuwe Europese diplomatieke dienst vierkant draait en dat Ashton een zwak figuur is.
aloxe
Nieuws

'Armen worden benadeeld door Belgische huisvesting'

De armere bevolkingsgroep lijdt ernstig onder dure woonprijzen. Mensen in armoede zoeken naar noodoplossingen, zoals samenwonen. ‘Maar ook dat wordt afgestraft door de Belgische reglementering,’ stelt het Steunpunt Armoedebestrijding.
Gie Goris
Nieuws

Taliban krijgen een kantoor in Qatar

De taliban krijgt naar alle waarschijnlijkheid een officiële vertegenwoordiging, gevestigd in de golfstaat Qatar. De Verenigde Staten, de taliban en Qatar sloten hierover een overeenkomst begin januari. Ook Afghanistan en Pakistan bereiden zich nu voor op naderende onderhandelingen.
Európa Pont
Nieuws

Druk op Hongaarse premier stijgt na grondwetswijziging

Tot 100.000 mensen kwamen begin januari op straat in Boedapest. De verzamelde oppositie vecht samen met de internationale gemeenschap tegen de hervorming van de Hongaarse grondwet. De EU startte al een onderzoek naar de nieuwe grondwet.
United Nations Photo
Nieuws

Groot-Brittannië wil verandering in Somalië

De Britse premier David Cameron bereidt een grootse internationale conferentie voor over Somalië. De bijeenkomst over de gefaalde Afrikaanse staat zal in februari 2012 plaatsvinden in Londen. Tot wat de conferentie moet leiden, blijft echter onduidelijk.
Esparta
Nieuws

Drugskartels wassen geld wit in “valse” handel

De drugskartels in Mexico handelen in Chinees textiel, tomaten en teddyberen. Hiermee wassen de kartels hun zwart geld wit. De “valse” handel kan door politie en overheid amper gecontroleerd worden, en vertekent de handelsbalans van het land.
United Nations Photo
Nieuws

Pakistan: ‘De president is terug!’

‘The president is back!’ Dit kopte Pakistans grootste Engelstalige krant Dawn op maandagmorgen. President Zardari vertrok twee weken geleden halsoverkop uit het land. Nu moet hij het uitdeinende politieke schandaal memogate het hoofd bieden.
UN Photo/Stuart Price
Nieuws

Humanitaire hulp ontcijferd: 5,9 miljard nodig in 2012

De Verenigde Naties hebben in 2012 bijna zes miljard euro nodig om in humanitaire noden te voorzien. Daarmee kunnen de VN 51 miljoen mensen helpen, verspreid over zestien landen. Nergens is de situatie zo dramatisch als in Somalië.

Pagina's