© Annelien Heirman
Wereldblog

Terugkeren naar een droog El Pilón

Een half jaar na mijn eerste bezoek aan El Pilón, een dorpje in Cauca, Colombia, dat getroffen wordt door een mijnbouwbedrijf, keer ik terug. Het bedrijf graaft materiaal op van de bodem van de rivier. Dit heeft schadelijke gevolgen voor de natuur en de bewoners van El Pilón.
© Annelien Heirman
Wereldblog

Verdreven in Colombia

‘Ik ben zo’n vijf keer gevlucht en telkens heb ik geprobeerd om terug te keren. Maar vandaag woon ik nog steeds buiten mijn territorium, ik ben nog steeds op de vlucht.’ Het verhaal van Omar, een sociaal leidersfiguur op de vlucht.
© Annelien Heirman
Wereldblog

Vissers roeien met de riemen die ze hebben

In juli kwamen 15 vrijwilligers van Broederlijk Delen op inleefreis naar Colombia. 4 dagen lang leven ze samen met een Colombiaanse familie. Op die manier leren ze het reilen en zeilen van het leven in Colombia kennen, vanuit het oogpunt van hun gastfamilie. De vrijwilligers gingen op gastverblijf bij families in drie departementen waar Broederlijk ...
© Annelien Heirman
Wereldblog

Leefgebied wordt leeggeroofd

El Pilón lijkt een rustig, slapend dorpje in Cauca, Colombia. Niets is minder waar. De streek van El Pilón is rijk aan grondstoffen en water. Het dorp is bovendien strategisch gelegen aan de Panamericana (de centrale verbindingsweg die Noord- en Latijns-Amerika doorkruist). Deze rijkdom komt de bevolking toe, maar al jaren vullen (inter)nationale b ...
© Annelien Heirman
Wereldblog

Van conflict naar dialoog in Colombia

Een zaal gevuld met mannen, vrouwen en kinderen. Allen met een verschillende culturele achtergrond. Ze luisteren naar een gemengd panel of discussiëren in groep. Hier worden bruggen gebouwd tussen verschillende etnische groepen. De inzet is aangenaam samenleven en leren van elkaars projecten.
© Annelien Heirman
Wereldblog

Dag van de vrouw in Colombia

De internationale dag van de vrouwenrechten gaat niet onopgemerkt voorbij in Popayán, Colombia. Zowel in de huiskamer, op straat als tijdens officiële bijeenkomsten staan de vrouw en haar rechten centraal.