Stefaan Anrys
Analyse

Nieuwe allianties rond de Grote Meren

Na een maand van militaire samenwerking met Rwanda slaagde het Congolese leger erin duizenden Hutu-rebellen uit Congo te repatriëren. Met de terugkeer van de Rwandezen kwamen de eerste geruchten dat overgebleven rebellen zich reorganiseren.
Nieuws

Geen erkenning voor nieuwe president Madagaskar

De zuidelijk Afrikaanse landen uitten donderdag hun bezorgdheid omtrent de machtsoverdracht in Madagaskar. Ze roepen de Afrikaanse Unie (AU) en de internationale gemeenschap op de nieuwe president niet te erkennen.
Nieuws

Overgangspresident in Madagaskar

Oppositieleider Andry Rajoelina is dinsdagavond aan de macht gekomen in Madagaskar. Daarmee komt een eind aan de maandenlange politieke patstelling in het land. Binnen de 24 maanden belooft Rajoelina verkiezingen te organiseren.
Nieuws

Water vaker bron van conflict

Steeds vaker wordt water, naast bron van leven, ook bron van conflict genoemd. Sommige regio’s in de wereld kampen hoe langer hoe meer met de gevolgen van waterschaarste. Vaak zijn deze nog nauwelijks te overzien.
Nieuws

Thierry Michel: 'In Katanga woedt een economische oorlog'

Na spraakmakende documentaires als ‘Mobutu, roi du Zaïre’ (1999) en ‘Congo River’ (2005), concentreerde de Luikse regisseur Thierry Michel zich in zijn nieuwste prent op Katanga, de mijnprovincie in Zuidoost-Congo. ‘Katanga Business’ laat zich lezen als een scherpe ontleding van de geglobaliseerde wereldeconomie tegen de achtergrond van een door oo ...
Nieuws

Chinese patrouilleboot zet kwaad bloed

Een Chinese patrouilleboot bereikte zondag de Paraceleilanden. Eerder die week claimden de Filipijnen delen van de Spratly-eilanden. Beide eilandengroepen in de Zuid-Chinese Zee zijn al langer het voorwerp van geopolitieke disputen.
Nieuws

Oegandese operatie in Congo verlengd

De Oegandese president Yoweni Museveni zegt in een interview met de Britse omroep BBC dat de militaire operatie in Oost-Congo tegen het Verzetsleger van de Heer (LRA) verlengd zal worden.
Nieuws

Soedan en VN reorganiseren noodhulp in Darfur

Na de uitzetting van dertien internationale ngo's uit Soedan heeft de regering samen met een VN-delegatie een nieuw plan uitgetekend voor hulpvoorziening in Darfur.
Nieuws

Afrikaanse boeren pleiten voor eerlijke handel

Afrikaanse boeren en parlementsleden pleitten vrijdag voor het Europees parlement in Brussel voor een herziening van de bilaterale handelsakkoorden tussen beide continenten. Eerder deze week deden ze dat al in Berlijn.
Nieuws

Uitzetting hulporganisaties bedreigt miljoen Soedanese levens

In Darfur dreigen meer dan één miloen mensen alle hulp te worden ontzegd nadat de Soedanese regering aankondigde 10 internationale hulporganisaties het land uit te zetten. Dit zegt Human Rights Watch.
Nieuws

Reacties op aanhoudingsbevel tegen president Soedan

De temperatuur stijgt in de Soedanese hoofdstad Khartoem sinds de uitvaardiging van een aanhoudingsbevel tegen president Omar Hassan Al Bashir. Een tiental Belgische hulpverleners dreigt uitgezet of geblokkeerd te geraken.
Nieuws

Centraal-Afrika: Eindbalans militaire samenwerking Congo-Rwanda

Met een groots opgezette militaire parade werd vorige week in Goma het historisch bondgenootschap tuissen Congo, Rwanda en Oeganda gevierd. Maar het succes van de operatie is niet zo zeker.

Pagina's