© Jade Hoornaert
Wereldblog

Van Pakistan tot Puythouck: overleven in de jungle van Duinkerke

 Al meer dan een jaar overleeft Zakir uit Pakistan in Duinkerke, samen met een paar vrienden die hij ontmoet heeft ergens onderweg tussen Pakistan en Puythouck. De vzw Humain bezoekt het zogenaamde jungle-kamp voor een dosis menselijkheid. Wereldblogger Jade Hoornaert brengt verslag uit.
© Jade Hoornaert​
Wereldblog

Greenpop: The Zambia Festival of Action

Na vijf maanden in Zuid-Afrika ging ik op zoek naar een manier om alle liefde, zorg en energie die Afrika mij gaf, terug te geven. Zo kwam ik bij Greenpop terecht, een coöperatief project tussen Zuid-Afrika en Zambia met als doel mensen met elkaar en de planeet te verbinden en een van de beste vrijwilligersprojecten die&nbs ...
© Rebecca Nokuthula Pretorius
Wereldblog

National Arts Festival, perfect huwelijk van kunst en politiek

Elf dagen en nachten lang vindt het jaarlijkse summum van artistiek Afrika plaats in Grahamstown. Over dit en de link tussen kunst en politiek. Voor een betere wereld.
© Jade Hoornaert
Wereldblog

Op hoop van zegen: ontmoeting met icoon van Zuid-Afrika Desmond Tutu

Een stiekeme droom, waarvan ik dacht dat ze nooit werkelijkheid zou worden, kwam uit. En hoe. Beschrijving van mijn ontmoeting met aartsbisschop emeritus Desmond Tutu. 
© 2016 Jade Hoornaert
Wereldblog

Thuis in Kaapstad: tussen townships en palmbomen

Bijna vier maanden in Zuid-Afrika nu, waarvan het grootste deel in Kaapstad. En dat doet iets met een mens. Een Afrikaanse stad waar je als blanke “local” kunt zijn. Waar villa’s en “shacks” staan. Waar daklozen en bedelaars minstens een even groot deel van het straatbeeld vormen als de palmbomen. Waar het leven pracht ...
Ilja Smets (CC by-nd 2.0
Wereldblog

Vieren in stijl: Papa Wemba (1949-2016)

Op 24 april 2016 overleed Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, beter gekend als Papa Wemba, tijdens zijn concert in Ivoorkust. En zijn leven werd, op zijn Afrikaans, uitbundig gevierd! De volledige Congolese community in Kaapstad kwam samen om hun King of Rumba te eren. Een fantastisch feest was het. En ik mocht meevieren… ...
GovernmentZA (CC BY-ND 2.0)
Wereldblog

Klasje kleur

Kleurrijk. Dat is wel het minste wat je van mijn medestudenten kunt zeggen. En dat valt op. Niet alleen in de klas maar overal in het straatbeeld. En ik heb het hier niet alleen over de outfits.
© 2016 Jade Hoornaert
Wereldblog

#ZumaMustFall

Hoog bezoek gisteren! President Jacob Zuma in Kaapstad voor de State of the Nation Address of kortweg SONA, de traditionele opening van het parlementaire jaar. En dat liet de (ontevreden) bevolking niet zomaar passeren. Kaapstad kwam (opnieuw) op straat, want voor wie het nog niet wist: Zuma must fall!
© Jade Hoornaert
Wereldblog

Not so Lonely Planet

4000 kilometer later. En wow. Zuid-Afrika is gigantisch. En prachtig. Van zonsopgang tot zonsondergang kun je rondrijden met zicht op ongerepte natuur of (zoals soms ook wel eens gebeurde) verdwalen in townships. Om stil van te worden. Van beide.
© Jade Hoornaert
Wereldblog

Wachten op m'n eerste dag op de Zuid-Afrikaanse schoolbanken

Vier dagen nu al. Nog maar. En wow. Wat een overload aan indrukken. Blacks, whites, coloureds, Indians; allemaal zijn ze thuis in de democratie die Zuid-Afrika sinds Madiba is. En dat is prachtig. Maar het voelt vreemd ook.