Wereldblog

Michelle Bachelet treedt opnieuw aan als presidente

Dinsdag 10 maart neemt een bekend gezicht terug plaats in 'La Moneda', Chili's presidentieel paleis. Michelle Bachelet won overtuigend de tweede verkiezingsronde in december, maar dat belette niet dat voor haar aantreden haar nieuwgevormde kabinet een pak kritiek te verduren kreeg.
Wereldblog

Michelle Bachelet haalt overwinning binnen

Naar aanloop van de voorverkiezingen gisteren kende Santiago een turbulente week met betogingen, bezettingen en politiek getouwtrek.
Wereldblog

Chileense politie slaat minderjarige in elkaar tot deze het bewustzijn verliest

Elke keer de Chileense studenten de straat op gaan, verandert Santiago in wat ze momenteel meemaken in Istanbul. Ondertussen mag ook Brazilië er aan geloven.
Wereldblog

Een 'natte' dinsdag voor Bachelet en de studenten

Ik schrijf 28 mei terwijl het buiten pijpenstelen regent. Regen in Chili is zoals zon in België, de mensen zijn het niet gewoon en gaan gek. Lessen werden vandaag afgelast en zo ook mijn afspraken, maar de betoging die ging gewoon door.
Wereldblog

Worden de mensenrechten in Chili geschaad?

De Chileense studenten zitten niet stil. Vorige week betoogden leerlingen van de privé universiteiten in Santiago en afgelopen weekend vond nog een betoging voor de decriminalisering van marihuana plaats. Gisteren vulden de straten zich opnieuw, ditmaal naar aanleiding van de 21 mei toespraak van de president.
Wereldblog

Gewapend met citroen de straat op

Dagen zijn voorbij gevlogen sinds mijn laatste blog, en ondertussen zit ik al een kleine week in Chili. Voor mijn aankomst vond nog een nationale betoging plaats tegen de privatisering van water, waarin ook de studenten mee stapten. De beweging eist een einde aan dit winstoogstmerk, een andere erfenis van de dictatuur.
Wereldblog

Chileense minister van Onderwijs ontslaan

Woensdagavond werd Harald Beyer, Chileense minister van Onderwijs, tot ontslag gedwongen door de Senaat. Hij mag gedurende vijf jaar geen openbare functie meer uitvoeren.
Wereldblog

Ook in Chili houdt de winter aan

In de novembereditie van 2011 schreef MO* nog over de Chileense Winter en had De Standaard een interview met de charismatische Camila Vallejo. De hele wereld leerde de Indignados, Occupy Movement en ook de Chileense studenten kennen. Twee jaar later staan ze nog altijd op de barricades maar daar gaat de media stilletjes over. Wat houdt de toekomst ...